Svijet

Premijer Davutoglu predstavio program nove turske vlade

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu je predstavio program nove turske vlade.

No image - Haber.ba

Istakao je da je novoformirana vlada Turske, vlada koja će prvenstveno biti fokusirana na reforme koje će, kako je kazao, doprinijeti izgradnji Turske u kojoj će u blagostanju uživati svi građani podjednako, piše Trt.

“Sa svim političkim partijama ćemo imati blizak dijalog i saradnju. Ova vlada normalizaciji odnosa u zemlji i politici pridaje veliki značaj. Građani mogu biti sigurni da ćemo ispuniti našu odgovornost”, rekao je Davutoglu.

Istakao je da će planirane reforme obuhvatiti novi Ustav kao i promjene u zakonodavstvu zemlje.

“Time ćemo dodatno proširiti prostor za uživanje sloboda, te će biti moguće da svako svoje različitosti uživa u harmoniji i jedinstvu”, rekao je Davutoglu.

Naglasio je kako u Vladi vjeruju da je predsjednički sistem adekvatniji za Tursku imajući u vidu političke nestabilnosti koje je u prethodnom periodu uzrokovao parlamentarni sistem, ali i potrebu za efikasnim i dinamičnim upravljanjem kako bi se ostvarila vizija, kako je kazao, “nove Turske”.

Dodao je da su odlučni da u narednom periodu donesu Ustav koji bi bio, kako je kazao, civilni i demokratski.

“Želimo da u narednom periodu Parlament u demokratskim uvjetima donese prvi civilni Ustav Turske. Pozivamo i druge partije da u istom ozračju daju svoj doprinos”, rekao je Davutoglu.

Istakao je kako će Vlada Turske nastaviti sa naporima u borbi protiv terorizma i u narednom periodu dodajući da će nastaviti sa aktivnom i dinamičnom vanjskom politikom kao i prethodnih godina.

“U narednom periodu ćemo kao i do sada voditi vanjsku politiku utemeljenu na savjesti u svim dijelovima svijeta”, istakao je premijer Turske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh