Svijet

Pedeset palestinskih parova vjenčano u Istanbulu

U Istanbulu je održana ceremonija masovnog vjenčanja, gdje su neki od mladoženja tek na momenat uspjeli vidjeti svoje udaljene mladenke – putem interneta. Mohammed Abu Taqiya (26) jedan je od mladoženja koji je svoju buduću suprugu vidio tek na nekoliko trenutaka, putem aplikacije Skype. Neobično vjenčanje, uistinu. “Moja žena nije mogla prisustvovati vlastitom vjenčanju, jer se nalazi u Gazi, čije su granice zatvorene,” kazao je Taqiya.

No image - Haber.ba

Mladoženja je svršenik Ege Univerziteta u Izmiru i nikada do sada nije upoznao svoju mladenku. Prije nekoliko mjeseci, njegova majka je dogovorila brak, nakon što je izrazio želju za ženidbom, piše “Anadolu Agency”.

Uz pristanak njihovih porodica, mladi par je počeo sa upoznavanjem i razgovorom, nakon čega su konačno i odlučili stupiti u brak. Prepreka im nije bila ni udaljenost od nekoliko hiljada kilometara. Novopečeni muž i žena sada jedva čekaju da se otvori granični prijelaz Refah.

Izraelska ograničenja na kretanje ljudi i robe iz Gazi i prema ovoj palestinskoj enklavi, ugrožava osnovne životne uslove za oko 1,8 miliona ljudi. Restrikcije vladaju još od početka 1990-tih, a znatno su pojačane od 2007. godine, od kako je na vlast došao Hamas.

Neki, poput Taqiye, nisu čak bili u prilici da vide svoje supruge, niti da s njima podijele bračnu noć, dok drugi, poput 24-godišnjeg Džemila Selmija i njegove žene imaju tu sreću da zajedno budu u Istanbulu, ali ni njihova radost nije potpuna. Na najljepši dan njihovog života, nijedan član porodice nije mogao prisustvovati svečanosti vjenčanja. Selmi je kazao kako bi volio da je njegova porodica mogla preći granicu i prisustvovati vjenčanju u Istanbulu. “Možda ću za 50 godina biti u mogućnosti da ponovim ovu ceremoniju, sa mojom porodicom, u Palestini,” s uzdahom je kazao Džemil.

Iako je mnogima tehnologija pomogla da se spoje sa voljenima i vide svoje porodice, Skype ipak nije mogao ublažiti nedostatak fizičkog prisustva najmilijih. Ovo su trebali biti najljepši momenti u njihovom životu.

Zbog teških restrikcija na granicama, naročito za Palestince nastanjene u Gazi, nije nikakva novost da se mladoženja sa puncem – ocem njegove mladenke, po prvi put sretne upravo na vjenčanju.

Masovno vjenčanje u Istanbulu je organizovala Fondacija Mehir, u rasadnji sa Udruženjem palestinskih učenjaka. Svakom paru je osigurana novčana podrška od 15 hiljada turskih lira, kako bi lakše započeli zajednički život.

Mladenci su se zahvalili organizatorima vjenčanja, naglasivši da bez pomoći ovih organizacija njihovi snovi o spajanju sa voljenim osobama ostali neispunjeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh