Svijet

U Istanbulu održan sastanak Vijeća ministara kulture Jugoistočne Evrope

U Istanbulu je krajem februara održan sastanak Vijeća ministara kuluture zemalja Jugoistočne Evrope, kojem je predsjedavala Turska. Tema sastanka bila je „Zaštita kulture i upravljanje“ i ocijenjeno je da ova pitanja zaslužuju poseban interes i pažnju na prostoru Jugoistočne Evrope, koja je dom velikog broja različitih kulturnih naslijeđa jedinstvenog kulturnog bogatstva.

vijece ministara kulture JIE

Dogovoreno je da će zemlje Jugoistočne Evrope koordinirati na svakom nivou i u svim sektorima i biti međusobna podrška u razvoju kulture. Na taj način će se razviti jedan poseban pristup uz koji će oblast kulture napredovati u ovom dijelu Evrope. Također će podržati provedbu i razvijanje statističkih sredstava koji prate razvoj kulture. Kako bi se podržala borba protiv „krijumčarenja“ kulturnog naslijeđa koje se provodi preko ovih zemalja ili u zemljama Jugoistočne Evrope, poradit će se na međunarodnoj saradnji i razvit će se princip koordinacije.

Domaćin sastanka, ministar kulture i turizma Republike Turske Mahir Unal, istaknuo je da se tokom sastanka razgovaralo o zaštiti kulturnog naslijeđa, regionalnom i globalnom razvoju.

„Mi, predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope, ovdje smo se sastali na nivou ministara kulture kako bi dali svoj doprinos u čuvanju kulturnog naslijeđa i uložit ćemo zajednički napor da uspijemo u tome. Naravno da trebamo ostaviti kulturno naslijeđe generacijama poslije nas, zaštititi ovo što imamo i ono što stvorimo. Kako bismo budućim generacijama ostavili naše kulturno naslijeđe potrebno je osloboditi se straha, odstraniti od sebe mržnju, nasilje i teror i biti spremni dijeliti, uzajamno se pomagati i biti svjesni globalnih vrijednosti. Sve ovo je moguće uz zajedničke napore. Možemo zaštititi kulturno naslijeđe i ono za što je čovjek usko vezan globalnim vrijednostima koje je sam proizveo. Na ovakvim regionalnim sastancima razvijamo zajedničku svijest, a ujedno i proizvodimo zajedničke strategije i zbog toga su ovi sastanci vrlo važni“, istaknuo je ministar Unal.

Ministar Unal je rekao da su učesnici sastanka izrazili zabrinutost zbog činjenice da se uništava kulturno naslijeđe u Iraku i Siriji.

„Svjedoci smo razaranja koja donosi teror, a taj teror ne pridaje važnost kulturnom naslijeđu, prirodnim ljepotama ili ljudskim vrijednostima i prezentira nasilje i sve ono što ide uz nasilje.

Naravno da je ovo briga svih zemalja i na sastanku smo pričali o ovoj temi, kao i o zajedničkim naporima i onim koji će biti vođeni zajedno sa UNESCO-om, kao i pod prismotrom Evropske unije. Također smo odlučili da kulturno naslijeđe, koje je krijumčarenjem izbavljeno iz matične države, a sve u cilju zaštite, ponovo vratimo u matičnu državu“, naglasio je ministar Unal.

Na kraju sastanka, ministar Unal je predsjedavanje Vijećem ministara kulture Jugoistočne Evrope predao ministrici kulture Albanije Mireli Kumbaro Furxhi. Bosnu i Hercegovinu na ovom sastanku predstavljao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh