Svijet

Evo kako danas izgleda dječak koji je odbačen zbog “vještičarenja”

Prije nešto više od mjesec dana svijet su potresli snimci koji su stigli iz Nigerije, a na kojima se vidi izgladnjeli trogodišnji dječak kojeg je stanovništvo optužilo da je vještac.

dječak Hope - Fokus

Spasila ga je humanitarna radnica Anja Ringgren Loven i dala mu ime Hope, što na engleskom jeziku znači nada, piše Aljazeera.

Ona je sada objavila fotografiju na kojoj se vidi nasmijani dječak u daleko boljem zdravstvenom stanju od onog iz prošlog mjeseca.

“Onog dana kada sam nosila ovog slatkog, malog dječaka prvi put nisam bila sigurna da li će preživjeti. Njemu je svaki dah bio borba i nisam željela da umre bez imena, bez dostojanstva, pa sam ga nazvala Hope”, napisala je Ringgren na Facebook stranici njene organizacije, koja u Nigeriji pomaže djeci optuženoj za vještičarenje.

“Hope je za mene posebno ime. Nije to samo zbog značenja ‘nade’, već i šta sama slova znače. Prije mnogo godina sam ta slova istetovirala na mojim prstima, jer to meni znači ‘Help One Person Everyday’ [Pomozi jednoj osobi svaki dan]”, dodala je.

Dječak je bio napušten u području Oyo na osnovu optužbi, a Ringgren mu je tada dala vode i hrane.

Fotografija Anje i dječaka potakla je ljude da doniraju više od milion dolara njenoj organizaciji, koja pomaže djeci optuženoj da prakticiraju vještičarenje.

“Kada smo čuli da dijete ima samo tri godine, nismo ni razmišljali. Odmah smo reagirali. Mališan u tim godinama ne može dugo preživjeti sam na ulici”, kazala je tada ona.

Ringgren Loven je osnovala organizaciju koja se također bavi obrazovanjem djece u Africi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh