Svijet

PUTIN U DIPLOMATSKOM KARANTINU: Na vojnoj paradi u Moskvi nije bilo niti jednog zapadnog lidera!

Prije 71 godinu svi su se zajedno borili protiv nacističke Njemačke, ali će Rusija ove, jednako kao i prethodne godine obilježiti pobjedu u Drugom svjetskom ratu bez zapadnih saveznika zbog poznatih događaja u Ukrajini.

Vladimir Putin - SB

U Moskvi je danas održana vojna parada u čast 71. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. U događaju je učestvovalo više od 10.000 vojnika, oko 135 jedinica vojne tehnike i 71 letelica, piše “Slobodna Bosna“.

Spisak prisutnih, a posebno odsutnih državnika na vojnoj paradi 9. maja u Moskvi, svjedoči o stepenu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada i razmjerama diplomatske izolacije u koju je Rusija dospjela nakon aneksije Krima. Samo prije godinu dana svi su bili zajedno na plažama Normandije na obilježavanju 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu, no ni jedan zapadni lider nije se kao ranijih godina pojavio u Moskvi 9. maja prošle godine kada se obilježavala 70. godišnjica.

Tradicionalno, Kremlj smatra da je 9. maj dan kada je okončan Drugi svjetski rat. Kapitulacija je potpisana 8. maja kasno uvečer 1945. godine u Berlinu, odnosno 9. maja po moskovskom vremenu.

Šef administracije predsednika Rusije i rukovodilac organizacionog komiteta „Pobjeda“ Sergej Ivanov ranije je izrazio zabrinutost zato što bivši saveznici Sovjetskog Saveza “pokušavaju da ponovo ispišu istoriju i umanje ulogu SSSR-a u pobjedi nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu”.

Ivanov se požalio da političari u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama „namjerno pokušavaju da prekroje i promijene istoriju, odnosno da stave komunizam i nacizam na isti nivo”.

U Drugom svjetskom ratu, ili Velikom otadžbinskom ratu kako su ga zvali u Sovjetskom Savezu, poginulo je 27 miliona sovjetskih građana i pobjeda u tom ratu predstavlja veliki ponos za Rusiju.

Pitanje pobjede u Drugom svjetskom ratu ostaje veoma osjetljivo pitanje za Ruse. U januaru prošle godine je izbio diplomatski incident na komemoraciji oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic. Tada je poljski ministar inozemnih poslova Gžegož Shetina rekao da su oslobodioci logora bili u većini Ukrajinci, a ne pripadnici Crvene armije.

Iako nije bio na toj ceremoniji u Poljskoj, ruski predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da je to pokušaj minimiziranja uloge Rusije u Drugom svjetskom ratu, koji je usmjeren ka “podrivanju moći i moralnog autoriteta” Rusije.

Kremlj sa svoje strane minimizira “odsutnost” zapadnih lidera 9. maja, tvrdeći da većina zemalja “shvata značajnu ulogu Sovjetskog Saveza u padu nacizma”.

Na tradicionalnoj vojnoj paradi, koja je održana na Crvenom trgu u Moskvi, sudjelovao je 71 borbeni avion i helikopter, po jedan za svaku godinu od završetka Drugog svjetskog rata.
Time je Rusija obilježila 71. godišnjicu pobjede nad nacistima, ali i pokazala vojnu silu kojom raspolaže.

Dok je prije dvadesetak godina Dan pobjede obilježavan znatno skromnije, posljednjih godina parada se pretvara u istinsku demonstraciju moći ruske vojske, podsjećaju agencije.
Procjenjuje se da je u mimohodu svih rodova vojske prošlo najmanje 10.000 sudionika parade.

“Rusija je spremna raditi na izgradnji izvanblokovskog sistema sigurnosti”, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin obraćajući se građanima na proslavi Dana pobjede, upozorivši kako je “civilizacija danas ponovno suočena sa surovošću i nasiljem”.

Posebno je upozorio na “porast terorizma koji je postao globalna prijetnja”.

Još je rekao kako će pobjeda u Drugom svjetskom ratu “zauvijek ostati sveti podvig ruskog naroda, jer je u podvizima boraca s fronte i radnika u pozadini iskazana istinska i životna snaga Rusa”.

“Naši očevi i djedovi su pobijedili moćnog, nemilosrdnog neprijatelja pred kojim su ustuknule mnoge zemlje. Upravo je sovjetski narod donio slobodu drugim narodima, upravo se naš vojnik osvetio nacistima i njihovim suradnicima za milijune žrtava, za sve surovosti i zlodjela u našoj zemlji”, podsjetio je Putin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh