Svijet

Saudijska Arabija nije zabranila Irancima dolazak na hadždž i umru

Kraljevina Saudijska Arabija nikada nije zabranila iranskim državljanima dolazak radi obavljanja umre i hadždža. Zabrana je došla od strane iranske vlade, jer je to jedan od mnogobrojnih načina vršenja pritisaka na Vladu KSA – navodi se u saopćenju Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, a u povodu informacija da državljani Irana ove godine neće moći obaviti hadždž.

Hadž - nap.ba

U saopćenju koje prenosi državna novinska agencija SPA, naglašava se da KSA ne zabranjuje ni jednom muslimanu da posjeti Svetu zemlju i da obavi vjerske obrede sve dok to ne izlazi iz okvira pravila i instrukcija vezanih za organizaciju hadždža, piše “Fena”.

Naime, po nalogu Vlade KSA, Ministarstvo za hadždž i umru svake godine okuplja zvaničnike iz 78 arapskih i islamskih država, uključujući i Iran, odgovorne za hadždž i umru, na razgovore o pripremama za hadždž i potrebama njihovih hadžija.

Delegacija iz Irana je na ovom sastanku imala nekoliko zahtjeva, kao što je ravnomjerna podjela transporta hadžija između iranskog i saudijskog zračnog operatera, što predstavlja kršenje međunarodne prakse, kao i da Protokol sadržava paragrafe koji im dozvoljavaju organiziranje nekih ši’itskih obreda, a ovakvi skupovi otežavaju kretanje ostalih hadžija.

Iz Ministarstva naglašavaju da je KSA, Vlada i narod izražavaju dobrodošlicu svim hadžijama, onima koji obavljaju umru i svim posjetiocima iz raznih dijelova svijeta, različitih nacionalnosti i mezheba (pravna škola).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh