Svijet

Jerusalem: Džuma-namaz u Al-Aksi klanjalo više od 100.000 vjernika

U kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu, prvi ovoramazanski džuma-namaz klanjalo je više od stotinu hiljada vjernika.

No image - Haber.ba

Nakon jutarnje obavijesti da će ženama i muškarcima iznad 45 godina starosti na Zapadnoj Obali biti dozvoljeno da uđu u Jerusalem, mnogobrojni Palestinci uputili su se ka Al-Aksi. Putovanje je trajalo satima, a Palestinci su morali proći vojne kontrolne punktove, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvorište džamije je bilo prepuno vjernika.

Direktor Vakufske direkcije Azzam el-Hatib za AA je kazao kako je u Al-Aksi džuma-namaz klanjalo više od 100.000 vjernika.

Palestincima koji žive u Gazi i Zapadnoj Obali inače nije dozvoljeno da prelaze u Jerusalem. Zbog toga su mnogi od njih današnju priliku iskoristili za vjerske obrede i fotografisanje.

Visoke temperature zraka nisu spriječile Palestince da obave molitvu.

Nakon namaza na vratima Al-Akse stvorio se stampedo, a zbog velikog broja ljudi na uskim ulicama grada, bilo je i onih kojima je zbog gužve i visokih temperatura pozlilo.

Na ulazima u Al-Aksu, kao i po čitavom starom dijelu grada, bilo je raspoređeno više od hiljadu izraelskih vojnika. Kamere postavljene na policijske helikoptere i balone omogućile su stalni nadzor grada iz ptičije perspektive.

Palestincima iz Gaze kao i muškarcima sa Zapadne Obale mlađim od 45 godina, ulaz u Jerusalem nije bio dozvoljen. Na hiljade Palestinaca vraćene su s kontrolnih vojnih punktova Izraela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh