Svijet

AP: SAD želi da zadrži uticaj na Balkanu

Američka agencija “AP” najavljuje danas posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena Beogradu i Prištini kao njegovu oproštajnu posjetu Balkanu u tom svojstvu, ali ističe da je ona istovremeno i jasan signal da Washington želi da održi uticaj u regionu.

Joe Biden - cloudinary.com

Agencija podsjeća da je Biden u tom regionu igrao važnu ulogu u okončanju jugoslovenskih ratova 1990-ih godina, prenosi “Fena”…

Biden planira da se u utorak u Beogradu sastane s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem, navodi američka agencija.

“Posjeta potpredsjednika podvlači želju vlade SAD-a da održi utjecaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da u svojoj sferi zadrži Srbiju, koja je jedna od posljednjih preostalih bivših komunističkih saveznika Rusije u regionu”, ocjenjuje AP.

Američka agencija dodaje da Bidenova posjeta ističe i zabrinutost Washingtona zbog sporog tempa regionalnog pomirenja, 17 godina nakon što je “vazdušna kampanja NATO-a na čelu s SAD-om zaustavila”, kako navodi, “srpsku ofanzivu na Kosovu”.

U vrhu agende tokom Bidenovih razgovora sa srpskim liderima, navodi AP, očekuje se da će biti neriješena ubistva braće Bitići po okončanju sukoba na Kosovu.

AP najavljuje da će Biden posjetiti Kosovo u utorak navečer, te da se očekuje da u Prištini pozove kosovske lidere da primjene sporazum postignut pod posredovanjem EU 2015. godine, koji ima za svrhu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, prenosi agencija Tanjug.

Američka agencija navodi da je Biden, koji je u to vrijeme bio senator, bio snažan zagovornik vazdušne kampanje NATO protiv Srbije 1999. godine i da je jednom rekao kako je njegov rad na okončanju jugoslovenskih ratova bio jedan od “najponosnijih momenata” u njegovoj dugoj političkoj karijeri.

AP, također opisuje Kosovo kao pretežno naseljeno muslimanima, ali kao snažno proamerički nastrojeno, i podsjeća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i da stremi ka članstvu u EU, ali da održava snažne veze s tradicionalnim saveznikom Rusijom.

Biden će na Kosovu prisustvovati i ceremoniji imenovanja ulice u blizini američke vojne baze po njegovom pokojnom sinu, Beau Bidenu, koji je prošle godine preminuo od posljedica kancera u 46. godini, a koji je 2001. godine bio privremeni pravni savjetnik za poslijeratno Kosovo, dodaje AP.

Bidenovu posjetu Beogradu i Prištini, uključujući imenovanje ulice po njegovom sinu na Kosovu, danas najavljuje i Reuters, koji primećuje da imenovanje ulica po američkim zvaničnicima postaje neka vrsta tradicije na Kosovu.

I britanska agencija Reuters ocjenjuje da Biden namjerava da podstakne i Beograd i Prištinu da učine više kako bi ubrzali dijalog u kojem posreduje Evropska unija u cilju normalizacije njihovih međusobnih odnosa što je, kako ističe, uslov za Srbiju u pregovorima o pristupanju EU.

Britanska agencija dodaje da kosovsko stanovništvo većinom čine etnički Albanci i da oni SAD smatraju spasiocem od kada su 1999. godine vazdušni udari NATO “zaustavili ubijanja srpskih trupa”, uz podsjećanje da u Prištini postoje ulice nazvane po nekadašnjim američkim predsjednicima Billu Clintonu i Georgu W. Bushu.

Reuters smatra da bi Biden u Beogradu mogao da naiđe na hladniju dobrodošlicu, jer se u tom gradu, kako navodi, još osjeća gnjev zbog bombardovanja 1999. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh