Svijet

Twitteraši osudili zabranu burkinija: Francuska je puna časnih sestara, zašto policija njih ne kažnjava?

Naoružani policajci jučer su na jugu Francuske obilazili plaže i pisali kazne ženama odjevenim u burkini.

Nica plaža - Faktor

Među posjetiteljima plaže u Cannesu bila je i 34-godišnja Siam. Ona nije bila odjevena u burkini, već ja imala hidžab koji joj je policija naredila da skine. Fotografije žene prisiljene da se riješi “neželjenog” komada odjeće podijelile su društvene mreže. Dok su jedni podržali ovakav nastup policije, tvrdeći, između ostalog, da muslimanima nije mjesto na plaži i među katolicima, drugi su francuske vlasti optužili za licemjerstvo.

-Naoružani policajci prisilili ženu da skine odjeću. Koji dio te rečenice je vama u redu? – upitala je jedna žena na Twitteru.

Gradonačelnici na jugu Francuske proglašeni su licemjerima, budući da su zabranili burkini, ali im odjeća časnih sesatara na plažama ne smeta.

-Francuska je puna časnih sestara, ali ne vidim da njima policija naređuje da se skinu – napisala je jedna od komentatorica na Twitteru.

Zabrana burkinija u Nici prilično je neodređena. Novi zakoni odnose se na prihvatljivu i neprihvatljivu odjeću. Fotografije policije koja je u Cannesu naredila ženi da skine hidžab obišle su svijet. Ljudi na društvenim mrežama posebno su bijesni jer je žena sankcionicana iako nije nosila burkini, već hidžab i očito nije imala ni namjeru da se kupa.

Mnogi su podsjetili i na činjenicu da ovo nije prvi slučaj uvođenja “moralne policije” na plaže. U 1920-im godinama policajci su pregledavali dužinu ženskih kupaćih kostima, te privodili žene s prekratkim kostimima.

Pored hashtaga #Buriniban, na Twitteru je sve popularniji i #WTFFrance. Sve je više onih koji su zgroženi slikama sa francuskih plaža koje vide kao napad na ženu, nikako kao legitiman način očuvanja sekularnih vrijednosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh