Svijet

Kako izgleda unutrašnjost Kabe?

Centralno svetište islama nalazi se u središtu Velike džamije u Mekki u Saudijskoj Arabiji.

Kaba - Trt.net.tr

Predstavlja kiblu, tj. posebnu tačku prema kojoj se muslimani okreću za vrijeme namaza, piše “Radio Sarajevo“…

Sagradio ju je Ibrahim, a. s. sa svojim sinom Ismailom u obliku kocke, duge oko 11, a visoke oko 17 metara.

U jugoistočnom dijelu građevine ugrađen je Crni kamen i on je najsvetiji predmet u Kabi. Za njega smatraju da je “kamen temeljac”, “desna ruka Božija na zemlji”.

Kaba je najčešće pokrivena prekrivačem – kisvom – načinjenim od teškog crnog platna s trakama na kojima su izvezeni ajeti iz Kur’ana. Oko Kabe se nalazi granitni pločnik, koji se naziva matif. Nasuprot uglu u koji je ugrađen crni kamen nalazi se zgrada u kojoj je izvor Zemzem, dok se pred sjeveroistočnim dijelom nalazi kamen za koji se tvrdi da predstavlja otisak stopala Ibrahima, koga muslimani smatraju graditeljem Kabe.

No unutrašnjost Kabe malo je poznata. Ranije je bila otvarana dva puta sedmično za sve koji žele ući unutra i klanjati, ali zbog velikog rasta broja hodočasnika, Kaba se sada otvara samo dva puta godišnje – za uglednike i ekskluzivne goste.

Ono što je posebno zanimljivo da jedna mala mekkanska porodica drži ključeve Kabe. Riječ je o porodici Talha, nasljednicima Osmana ibna Talha koji je ključeve Ka’be naslijedio od plemena Kurejš, dugogodišnjih čuvara ovog svetog mjesta, i to još za vrijeme poslanika Muhammeda.

Tako da kada kralj, princ ili drugi čelnici države požele ući u Kabu, dozvolu za ključ moraju tražiti od ove porodice.
Jednom godišnje, saudijski princ čisti njenu unutrašnjost. Tom prilikom je i snimljeno kako ovo sveto mjesto muslimana izgleda iznutra.

Na njenim mramornim zidovima nalaze se plakati sa imenima onih koji su je obnavljali, ukrasi iz Turske, antički ornamenti itd. Pogledajte i sami:


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh