Svijet

Trump: “Nećemo više rušiti vlade”

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će SAD prestati s pokušajima rušenja vlada širom svijeta, ali i da će sarađivati s drugim državama koje se bore protiv terorizma.

No image - Haber.ba

Istovremeno, obećao je početak nove ere mira.

“Uništit ćemo Islamsku državu Irak i Levant. Istovremeno, vodit ćemo se novom vanjskom politikom, koja konačno uči na greškama iz prošlosti. Prestat ćemo nastojati zbacivati režime i vlade”, rekao je Trump u prvom obraćanju tokom “turneje zahvalnosti” u Cincinnatiju, piše “Al Jazeera“…

Najavio je i kako će sarađivati sa svakom državom koja je zainteresirana uništiti ISIL.

Obećao je i da će “izliječiti duboke rane Amerike” navodeći da SAD nema drugog izbora nego se ujediniti i odbaciti netrpeljivosti, navodi “AFP”.

“Mi smo vrlo podijeljena nacija, ali nećemo biti podijeljeni dugo. Pronaći ćemo zajednički jezik i uraditi posao kako treba. Osuđujem netrpeljivost i predrasude u svakom obliku i odbacujem jezik isključenosti i podjela”, rekao je Trump.

Ne odustaje od zida

No prethodno je, tokom posjeta saveznoj državi Indiana, ponovio izgraditi zid duž američko-meksičke granice.

“Ljudi govore ‘Mislite li da će Trump izgraditi zid?’. Vjerujte mi, izgradit ćemo zid”, poručio je Trump.

Najavio je i kako će zid imati “vrata” kroz koja će moći prolaziti legalni imigranti.

Agencija “AP” podsjeća da je nakon intervjua, koji je Trump dao ubrzo nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, izgledalo kao da će odustati od plana izgradnje zida.

Tada je, navodi američka agencija, rekao da će razmotriti podizanje ograde na određenim mjestima duž granice.

General Mattis novi ministar odbrane

U međuvremenu je Trump potvrdio kako će imenovati penzionisanog generala marinaca Jamesa Mattisa za novog ministra odbrane.

Mattis, koji je u američkoj javnosti poznat i kao “Mad Dog” (Bijesni pas), u penziji je od 2013. godine nakon što je prethodno služio u Iraku i Afganistanu.

Imenovanja Mattisa Trump je najavio tokom postizbornog pobjedničkog skupa u Cincinnatiju, te potvrdio kako će formalna objava uslijediti u ponedjeljak.

Trump je nakon nedavnog sastanka s Mattisom izjavio kako je impresioniran njime, rekašvi kako je “pravi general generala”.

Njegovo imenovanje će biti još jedan pokazatelj da republikanac Trump namjerava usmjeriti vanjsku politiku SAD-a daleko od demokratskog predsjednika Baracka Obame koji se uvelike oslonio na američke saveznike u borbi protiv oružanih grupa širom svijeta te kako bi se odvratila ruska i kineska nastojanja za premoći u Evropi i Aziji.

Kritičan prema Washingtonu

“Mattis je često bio vrlo kritičan prema Washingtonu, posebno kada je riječ o strategiji na Bliskom istoku. Govorio je da SAD jednostavno nema strategiju. Poznat je i po prilično agresivnom stavu protiv Irana i on ne podržava nuklearni sporazum s tom državom. Po njemu, sporazum samo može usporiti Iran, ali ne i zaustaviti ga u proizvodnji nuklearnog oružja”, javila je Al Jazeerina reporterka Kimberley Halkett.

U svojoj karijeri Mattis je vodio štabove koji su nadgledali američke vojne operacije na Bliskom istoku i Južnoj Aziji, ali kako je u penziju otišao prije samo tri godine mogao bi se saočiti s administrativnim zaprekama imenovanju na visoku funkciju.

“Teško da će imenovanje Mattisa odobriti Kongres s obzirom na činjenicu da je na snazi zakon koji kaže da svaki ministar odbrane nije smio biti u aktivnoj službi proteklih sedam godina. Međutim, Trump sigurno smatra kako je to nešto što se može previdjeti”, javila je Halkett.

Sličan izuzetak kao što bi sad mogao napraviti za Mattisa, Kongres je učinio za Georgea C. Marshalla dozvolivši njegovo imenovanja za ministra 1950. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh