Svijet

Antonio Guterres stupio na dužnost generalnog sekretara UN-a

Dolaskom ove godine Antonio Guterres je počeo obnašati funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) koju će vršiti narednih pet godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Antonio Guterres - Theoslotimes.com

Generalni sekretar UN-a prije Guterresa bio je Ban Ki-moon koji je na tu poziciju stupio 1. januara 2007. godine.

Bivši premijer Portugala, Guterres, generalni sekretar UN-a bit će do 31. decembra 2021., a ukoliko to bude želio, po isteku mandata moći će se ponovo kandidirati za tu funkciju.

U prvoj izjavi nakon preuzimanja funkcije generalnog sekretara, Guterres je izjavio kako će njegov prioritet biti uspostavljanje mira i sprječavanje sukoba.

Prema njegovim riječima, sva područja se suočavaju s nestabilnošću, a novi globalni terorizam ostavio je posljedice na sve.

”Ove Nove godine pozivam vas da svi zajedno donesemo novogodišnju odluku. Hajde da iskažemo odlučnost da nam prioritet bude mir, da 2017. učinimo godinom kada ćemo raditi na tome da svi, uključujući građane, vlade i lidere, prevaziđemo razlike. Danas vas pozivam na obećanje da danas i svaki dan bude mir. Hajde da 2017. godinu učinimo godinom mira”, pozvao je Guterres.

Dolazak nove godine nije donio samo promjenu generalnog sekretara, već i članica Vijeća sigurnosti UN-a (VSUN). Okončan je dvogodišnji mandat Venecuele, Malezije, Novog Zelanda, Španije i Angole, a na mjesto ovih članica došle su Etiopija, Bolivija, Kazahstan, Švedska i Italija.

VSUN se sastoji od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Francuska, Kina i Velika Britanija) i deset nestalnih. Krajem 2017. mandat ističe Japanu, Ukrajini, Urugvaju, Egiptu i Senegalu, na čije će mjesto doći pet novih zemalja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh