Svijet

Klimatske promjene pogodit će cijelu Evropu, evo koja su područja najugroženija

Klimatske promjene evropskim će zemljama donijeti podizanje nivoa mora, ekstremno vrijeme, poput učestalijih i intenzivnijih toplinskih valova, požare, poplave, suše i olujno nevrijeme.

Suša - Nezavisne.com

Turističke sezone i navike na Mediteranu drastično će se promijeniti jer će ljeta postati prevruća, a mogu se očekivati i nove zarazne bolesti i napetosti oko vode koja će postati važan resurs, upozorava Evropska agencija za okoliš (EEA) u svom novom izvještaju, piše “Večernji“…

Popis opasnih posljedica posebno je dug za sredozemna i priobalna područja.

Autori novog izvještaja ističu da klimatske promjene već sada utiču na ekosisteme, privredu, ljudsko zdravlje i kvalitetu života u Evropi. Iz godine u godinu obaraju se stari rekordi u temperaturama, nivoima mora te u smanjenju površina arktičkog leda i snijega uopšte. Uzorci oborina mijenjaju se, tako da vlažna područja postaju još vlažnija, a suha još suša. Istovremeno ekstremno vrijeme postaje sve učestalije i izraženije.

“Klimatske promjene nastavit će se još u mnogim decenijama koja dolaze. Nivoi klimatskih promjena i njihovih posljedica zavisit će od efikasnosti primjene globalnih sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih plinova, ali i o osiguravanju odgovarajućih strategija prilagođavanja i politika za smanjivanje rizika trenutnih predviđanja klimatskih ekstrema”, poručio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA.

Neki sjeverni dijelovi kontinenta od zatopljenja bi mogli profitirati, jer bi toplija klima mogla poboljšati uslove za poljoprivredu, međutim, veći dio Evrope od njega će imati samo štete.

Klimatske promjene pogodit će cijelu Evropu. Ipak, neki njezini dijelovi, posebno jug, jugoistok, priobalna područja i poplavne doline, bit će žarišta u kojima će negativne posljedice biti najizraženije.

Suše će uzrokovati smanjenje poljoprivrednih prinosa ali i biološke raznovrsnosti. Voda će postati dragocjeni resurs oko kojeg bi se mogle stvarati ozbiljne regionalne napetosti. Također je za očekivati da će se početi javljati zarazne bolesti karakteristične za toplije krajeve.

Brojne morske i kopnene životinje već sada migriraju prema sjevernijim krajevima. Taj će trend u decenijama koja dolaze postati još izraženiji.

Autori ističu da se vlasti evropskih država trebaju pravovremeno početi pripremati za scenarije koji su neizbježni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh