Svijet

Velika Britanija – Skoro svaka druga džamija i islamski centar bili meta napada

Profesor na britanskom univerzitetu Teesside Nigel Copsey je objavio izvještaj u kojem se navodi da je između 40 i 60 posto džamija i islamskih centara u Velikoj Britaniji bilo meta napada poslije 11. septembra 2001, a da su antiislamski napadi intenzivirani i nakon događaja Woolwick i da te činjenice predstavljaju dugoročnu prijetnju.

No image - Haber.ba


Islamski vjerski objekti na meti čestih napada (Foto: Arhiva)

Oslanjajući se na podatke zvaničnog izvještaja nadzornog tijela „Tell Mama“, profesor Copsey tvrdi da je nakon događaja Woolwich i ubistva vojnika Lee Rigbya u Britaniji dnevno bilo u prosjeku devet antiislamski orijentiranih napada.

Britanski mediji ne pridaju veliku pažnju nastojanjima političara da spriječe napade na muslimane i tako stvaraju sliku da „ne postoji politička volja za to“, tvrdi Copsey.

Grupa English Defence League predvodi proteste širom Britanije protiveći se širenju islama u zemlji, a 20. jula je planirana i protestna šetnja u Birminghamu poznatom po velikom broju muslimana koji u tom gradu žive i rade.

Prema podacima iz 2011.godine, u Velikoj Britaniji živi oko tri miliona muslimana, što je oko pet posto od ukupnog broja stanovnika te zemlje.

(trtbosanski)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh