Svijet

Stariji od 60 godina – Kinezi donijeli zakon koji obavezuje djecu da posjećuju roditelje!

U Kini je danas stupio na snagu zakon koji zahtijeva od članova porodice da posjećuju ili budu u kontaktu sa svojim ostarjelim roditeljima.

No image - Haber.ba


Kineska populacija (Foto: Arhiva)

U uslovima kada je Kina suočena sa velikim problemom u njegovanju starih osoba koje su prepuštene same sebi, kao i problem sa ubrzanim starenjem stanovništva, djeca se zakonom obavezuju da posjećuju svoje roditelje i budu sa njima u vezi.

Zakon koji je izmijenjen u decembru mjesecu prošle godine kaže da djeca roditelja starijih od 60 godina moraju da se pobrinu da njihove dnevne, finansijske i duhovne potrebe budu zadovoljene.

Pišući o “praznim gnjezdima”, list “Global Times” navodi da je brzi privredni rast Kine doveo u pitanje tradicionalno čvrste veze u porodicama, a izvještaji o zapostavljenim ili starim osobama koje su žrtve maltretiranja svoje djece, šokirale su naciju.

Poseban problem Kine je nedostatak domova za stare jer su tradicionalno o njima, u ne tako davnoj prošlosti, brinule velike porodice.

Novi zakon je primarno usmjeren na podizanje svijesti o ovom problemu i prava starijih osoba da zatraže emocionalnu podršku koja im u samoći najviše nedostaje, kažu stručnjaci.

Jedan dnevni list u Šangaju navodi da novi zakon daje roditeljima mogućnost da zatraže posredovanje ili iznesu slučaj zapostavljanja pred sudom, ali stručnjaci nisu precizni koja će mjerila biti primenjena i koliko je često potrebno posjećivati roditelje.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh