Svijet

Žrtve Prvog svjetskog rata – Hiljade ljudi nakon 98 godina iftarilo ratni meni turskih vojnika na Čanakkaleu

U znak sjećanja na Turke koji su izgubili živote 1915. godine tokom bitke na Galipolju, za vrijeme Prvog svjetskog rata, ispred spomenika šehidima na Čanakkaleu sinoć je upriličen iftar, na kojem je hiljade prisutnih iftarilo isti meni koji su turski vojnici jeli na frontu.

No image - Haber.ba


(Foto: trtbosanski.com)

Na iftarskom meniju koji je poslužen sinoć, našla se čorba od pšenice, ječmeni hljeb i voda. Iftaru su prisustvovali i potomci vojnika koji su prije 98 godina učestvovali u bici na Canakkaleu, a koji su došli iz raznih zemalja, poput Makedonije, Bugarske, Grčke, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Libana, Sirije, Iraka, Palestine, Sudana i Senegala.

Na početku programa, prije iftara, zasađene su sadnice platana koje simboliziraju duh Canakkalea i bratstva, a po kojima je posuta zemlja koju su donijeli potomci vojnika koji su se borili na Canakkaleu, donesena iz različitih zemalja- Makedonije, Bugarske, Grčke, Kosova, Albanije, BiH, Libana, Sirije, Iraka, Palestine, Sudana i Senegala.

(trtbosanski.com)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh