Svijet

Sve zbog novca – Dvije trećine slijepih Grka iznenada "progledalo"!

Skoro dvije trećine prijavljenih slijepih osiguranika na grčkom ostrvu Kalimnos iznenada je "progledalo" tokom inspekcije službe socijalnog osiguranja.

No image - Haber.ba


Slijepe osobe (Foto: Ilustracija)

Kontrola je otkrila veliki broj prevara ostrvljana da bi došli do novčane pomoći, saopštio je u subotu grčki Zavod za zdravstveno i socijalno osiguranja (IKA).

U 152 provjere slijepih od početka juna na malom ostrvu Kalimnos u Egejskom moru, utvrđeno je da je 100, ili 65,7 odsto, lagalo da je slijepo ili slabovido, navodi u saopštenju IKA.

Grčke vlasti od izbijanja finansijske krize 2008. love prevare socijalnog osiguranja procijenjene na 500 miliona evra godišnje. Posljednjih godina su nađene stotine lažnih slijepih, mentalno zaostalih, invalida i penzionera koji neosnovano dobijaju razne povlastice.

Južnije od Kalimnosa, na najvećem ostrvu istočnog Egeja, Rodosu, provjera IKA je krajem juna našla svega sedam odsto lažnih slijepih ljudi koji dobijaju novčanu pomoć – samo devet od 125 prijavljenih.

Ministar za rad i socijalnu zaštitu Janisa Vrucis rekao je u saopštenju da su takve naknade godinama preširoko davane, za šta će odgovarati “oni koji su doprinijeli da uopšte bude tih nezakonitosti – oni će biti nađeni”.

(beta)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh