Svijet

UN zabrinut zbog mogućih posljedica neustavnog referenduma u Kurdistanu

Sjedinjene Američke Države, Turska, Velika Britanija, Iran i centralna iračka vlada pozvali su Erbil da otkaže neustavni referendum, ali je on ipak održan u ponedjeljak.

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija kazao je da očekuje da će se ovlaštene aktivnosti UN-a u Iraku nastaviti, ali da je zabrinut zbog mogućih destabilizirajućih efekata neustavnog referenduma koji je održan u Kurdistanu, a koji je u suprotnosti sa stavovima međunarodne zajednice.

Gutteres također očekuje da će se ovlaštene aktivnosti UN-a u Iraku neometano nastaviti…

Iračani u područjima koja kontroliše IKBY i na široj teritoriji koja je predmet spora između Erbila i Bagdada glasali su o tome da li će se odvojiti od Iraka.

Ranije u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska preduzeti političke, ekonomske, trgovinske i sigurnosne korake protiv IKBY-a, a iračka centralna vlada zaprijetila je da će vojno intervenisati ukoliko referendum bude vodio ka nasilju.

Međutim, Masoud Barzani, lider IKBY-a kazao je da “Da” na referendumu neće dovesti do automatskog proglašenja nezavisnosti, već da će to voditi ka daljnjim pregovorima sa Bagdadom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh