Svijet

Nek' se zna – Putin poručio Ukrajini: Ne pripadate Zapadu, nego Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Ukrajinu kako bi bio na proslavi 1025. godišnjice ruskog prelaska na hrišćanstvo, no na pameti su mu bile znatno pragmatičnije sekularne teme koje baš i nisu vezane uz davnu prošlost, već blisku budućnost dvaju zemalja.

No image - Haber.ba


Viktor Janukovič i Vladimir Putin (Foto: Reuters)

Bjelorusija i Kazahstan

“Ukrajina pripada istoj strani kao i Rusija, a ne Evropi. Ovaj dan označava jedinstvo naših naroda, imamo nekoliko zajedničkih pitanja koja bismo trebali raspraviti”, izjavio je Putin na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem. Naime, Rusija već godinu dana pokušava oformiti Euro-azijsku uniju, svojevrstan ruski pandan Evropskoj uniji, koju bi trebale činiti veće zemlje nastale raspadom nekadašnjeg SSSR-a, a Ukrajina bi u ovom projektu Putinu bila krunski dragulj. Upravo je sadašnjost vjerovatno najpogodnije vrijeme za lobiranje Rusa kod ukrajinskog političkog vodstva jer je ono, vođeno Janukovičem, izuzetno naklonjeno Rusiji. Za razliku od prijašnje ukrajinske političke garniture koja je iznjedrila Narančastu revoluciju iz 2004., koja je okrenula Ukrajinu Zapadu, Janukovič se zarekao da će ponovno izgraditi bliske veze s Moskvom. A Putin je usto izvukao i prilično realne argumente.

“Konkurencija je na globalnom planu izuzetno teška i samo zajedničkim snagama možemo uspješno nastupiti na stranim tržištima. Pogotovo kada se zna da je Ukrajina sagrađena i industrijalizovana u SSSR-u i da s Rusijom dijeli znatan dio infrastrukture”, ustvrdio je Putin na sastanku sa svojim ukrajinskim kolegom.

Inače je Euro-azijska unija, koju je Putin predložio neposredno prije svog povratka na čelo Rusije, već zaživjela u manjem opsegu. U novembru prošle godine osnivački su ugovor uz Rusiju potpisali Bjelorusija i Kazahstan, ali bi Ukrajina zbog svoje relativno razvijene industrije, velikih poljoprivrednih površina i geostrateškog položaja znatno ojačala ovaj ekonomsko-politički savez.

Nekad bliske zemlje

Ruski osnivači ne planiraju se zaustaviti samo na bivšim sovjetskim republikama pa je tako politički analitičar Dmitrij Orlov najavio da je članstvo otvoreno i za ostale nekad bliske zemlje, među kojima su Kuba, Mongolija, Venecuela, ali i sadašnje članice EU poput Mađarske, Češke ili Bugarske. Ipak, teško je očekivati da će Ukrajina pohrliti u novu zajednicu sa svojim istočnim susjedima. Pristupanje NATO-u Janukovič je uspio privremeno zaustaviti, ali eurointegracioni proces neće biti lako minirati. Janukovič pokušava sjediti na dvije stolice. Htio bi se približiti Moskvi, ali sebi ne želi zatvoriti ni vrata EU koji ima znatnu podršku među stanovništvom, pogotovo među mlađom populacijom.

(večernji)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh