Svijet

Legenda iz Drezdena – Evo zašto Vladimir Putin nije bez razloga predsjednik Rusije!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije slučajno došao na čelo najveće države na svijetu! O tome govore podaci o vremenu rušenja Berlinskog zida, kada je bio visoki oficir KGB-a! Prenosimo priču koja je ovih dana ugledala svijetlost dana…

No image - Haber.ba


Vladimir Putin, potpukovnik KGB-a (Foto: Wikimedia)

– Te noći 1989. kad je srušen Berlinski zid, ogromna masa od preko 5.000 ljudi najprije je prodrla u zgradu Istočnonjemačke obavještajne službe Stazi u Drezdenu, a zatim je zaplijenila svu dokumentaciju i potom srušila zdanje. Velika opasnost je prijetila i misiji sovjetskog KGB-a čija se zgrada nalazila odmah do Stazijeve.

Razularena, pijana masa Nijemaca sa pivskim flašama u rukama prodrla je i u dvorište uprave KGB-a, čiji je starješinina, uplašen odmah pobjegao. Odgovornost za bezbijednost i komandu sovjetske obavješatajne uprave preuzeo je najstariji po činu, potpukovnik KGB-a, koji je od susjednog garnizona sovjetske armije zatražio da pošalje obezbjeđenje, ali general je to odbio jer nije imao naređenje iz Moskve.

Gomila od više hiljada rušilački i borbeno raspoloženih Nijemaca se približavala stepeništu, a komanda u Moskvi je i dalje šutila, niko nije odgovarao na telefonske pozive. Pred masu je izašao Vladimir Putin, potpukovnik KGB-a i s namjerom da je urazumi, obratio joj se sljedećim riječima:

“To što je srušen Berlinski zid je dobra volja naše zemlje. Ovu zgradu mi čuvamo zato što je ona svojina Sovjetskog Saveza. Jeste li me dobro razumjeli: ovo je imovina druge države! Mi oficiri je čuvamo i ispunićemo svoj dug“. A njih, oficira KGB, u zgradi je bilo samo osam. Stajali su na prozorima s oružjem na gotovs kao u karaulama. Potpukovnik je stajao i dalje ispred gomile prepriječivši joj put. Imao je pištolj u kome je bilo 12 metka.

„Vi znate da sam ja oficir, i imam pištolj sa 12 metaka. Jedan metak sam ostavio za sebe, ali sam odlučan da ispunim svoj dug. Drugačije ne mogu, jer ja sam oficir“. Nakon tih riječi upućenih gomili, potpukovnik je laganim korakom počeo da se penje iz stepenište ka ulazu u zgradu. Peo se polako očekujući da ga neko gađa kamenom ili flašom u leđa. Počeo je lagano da se okreće ka gomili, a kad je zastao i savim se okrenuo, masa je već  počela da se razilazi.

Niko od Nijemaca te noći nije ušao u zgradu KGB-a u Drezdenu, nije se domogao nijednog dokumenta iz arhive. U Drezdenu sa i sada prepričava ovaj događaj koji je postao legenda. Nijemci se ponose što su tada poslušali mladog potpukovnika KGB-a, čije ime im u tom momentu nije ništa  govorilo.

(mojenovosti)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh