Svijet

Globalno zagrijevanje – Amerika će nestati pod vodom?!

Najnovija studija pokazuje da će u bliskoj budućnosti zbog porasta nivoa okeana uslijed topljenja leda sa Arktika biti potopljeni Njujork, Majami i Boston, a zatim još 1.700 mjesta.

No image - Haber.ba


Zagrijavanje Zemlje (Foto: arhiva)

Malo je izgleda za spas.

Posljedice globalnog zagrijevanja biće mnogo strašnije nego što se dosad vjerovalo.To je potvrdila najnovija studija objavljena u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD, prema kojoj će zbog drastičnog porasta nivoa okeana i mora uslijed topljenja naslaga leda na Arktiku pod vodom nestati čak 1.700 američkih gradova, uključujući i metropole poput Njujorka, Majamija i Bostona.

Na udaru istočna obala

Novo istraživanje s kataklizmičnim predviđanjima objavljeno je samo nekoliko dana nakon što se pojavila vijest da su stanovnici sela Kivalina na ostrvu koje pripada Aljasci primorani da se isele jer će ono u narednih deset godina biti potpuno potopljeno. Oni su svakako prve žrtve globalnog zagrijevanja, ali izgleda da će ih u ne tako dalekoj budućnosti biti mnogo više.

Prvi na udaru vode od gradova u SAD biće oni koji se nalaze na samoj obali. Procjenjuje se da će prvo biti potopljen Njujork, a da će ubrzo nakon toga okean početi da se širi preko država Kalifornije, Floride, Luizijane, Sjeverne Karoline i Teksasa. Podaci pokazuju da će sigurno nestati 25 odsto njihove teritorije, ali posljedice bi mogle da budu i teže.

Nema rješenja

– I ako bismo odmah sutra potpuno zaustavili emisiju štetnih gasova u atmosferu, prije svega ugalj-dioksida, Fort Loderdejl, Majami Gardens, Hoboken i Nju Džersi bi se svakako jednog dana u bliskoj budućnosti našli pod vodom. Topljenje leda je proces koji je već započeo i zato ga je sada teško zaustaviti – objasnio je vođa studije Bendžamin Straus i dodao da stotine američkih gradova svakako više ne može da pobjegne od najgore sudbine, a da njihov broj i dalje ubrzano raste.

Prema njegovim riječima, izračunato je da ukoliko se zagađivanje bude nastavilo dosadašnjim tempom, nivo mora mogao bi da raste čak 30 centimetara na svakih deset godina. S druge strane, ako ljudi smanje emisiju štetnih gasova, prosjek porasta nivoa vode mogao bi da se smanji sa sedam na dva metra, ali tek do 2100.

Švajcarci grade klimu za glečere

Švajcarci su osmislili kako da sačuvaju svoje glečere na Visokim Alpima, koji se ubrzano tope zbog sve toplijeg vremena i sve viših temperatura uslijed klimatskih promjena. Naime, oni su odlučili da za njih izgrade posebne klima-uređaje koji bi ih održavali i sprečavali stvaranje lavina opasnih za stanovnike dolina. Takvo rješenje pomoglo bi im da sačuvaju turističke kapacitete, koji bi nastali ukoliko na planinskim vijencima ne bi bilo snijega i leda.

(kurir)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh