Svijet

"Zaštitne mjere" – Putin zaprijetio Ukrajini zbog približavanja sa EU

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Carinska unija, u koju ulaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija, razmišlja o donošenju “zaštitnih mjera” ako Ukrajina i Evropska unija (EU) potpišu ugovor o pridruživanju.

No image - Haber.ba


Vladimir Putin (Foto: BBC)

“Ako naši susjedi Ukrajinci krenu u liberalizaciju carinskog režima s EU-om, zemlje Carinske unije morat će razmisliti o zaštitnim mjerama”, kazao je Putin.

Istakao je da će u slučaju liberalizacije postojećeg carinskog režima između Evropske unije i Ukrajine, na ukrajinsko tržište ući jeftiniji evropski proizvodi, što će negativno djelovati na ukrajinske ali i na ruske proizvođače.

“Takva situacija bi naše proizvođače mogla dovesti u vrlo teško stanje”, rekao je Putin.

Inače, Rusija je prošle sedmice upozorila Ukrajinu da će u slučaju potpisivanja ugovora o pridruživanju s EU postrožiti kontrolu ukrajinske robe na granici dviju zemalja.

Poznato je da Rusija godinama pokušava uvjeriti Ukrajinu da odustane od evropskih ambicija i da se pridruži Carinskoj uniji u kojoj se trenutno nalaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija.

S druge strane, Ukrajina, bivša republika Sovjetskog Saveza, nada se da će u novembru potpisati ugovor o pridruživanju sa Evropskom unijom.

(trtbosanski)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh