Svijet

Iran zabranio učenje engleskog jezika u osnovnim školama

Nakon što su islamske vođe upozorile kako rano učenje engleskog jezika otvara put za “kulturnu invaziju”, Iran je zabranio učenje tog jezika u osnovnim školama.

Škola u Iranu - FT.com

Ministarstvo obrazovanja “predviđa osnaživanje učenika u osnovnim školama vještinama perzijskog jezika i iranske islamske kulture”, rekao je državnim medijima sekretar ovog ministarstva.

“Učenje engleskog jezika u državnim i privatnim osnovnim školama prema službenom kurikulumu je protiv zakona i uredbi”, izjavio je vođa državnog vijeća za edukaciju, Mehdi Navid-Adham…

Nakon što je najavio kako će biti zabranjeno učenje engleskoga jezika i kao izborni predmet, Navid-Adham je dodao da bi učenje iranske kulture trebalo biti najvažnije za učenike osnovnih škola.

On je također naveo da osnovne škole koje podučavaju engleski jezik kao vannastavnu aktivnost “krše pravila”.

Učenje engleskog jezika u Iranu započinje između 12 i 14 godine, iako neke škole imaju satove engleskog i prije te dobi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh