Svijet

Belgija: Sveštenik ubio 20 osoba, među njima i svoju majku

Belgijski katolički sveštenik poznat kao “đakon smrti”, priznao je na suđenju da je uspavao 20 ljudi, među kojima i svoju majku, i mogao bi da postane jedan od serijskih ubica sa najviše žrtava u historiji zemlje.

Ivo Poup - Twitter

Ivo Poup (61), koji je ranije radio kao medicinski tehničar, sumnjiči se da je ubijao svoje žrtve ubrizgavajući im vazduh u vene, kako bi izazvao emboliju. Tužioci su ga optužili za ubistvo najmanje 10 ljudi, ali je Poup priznao da je na taj način “uspavao” najmanje 20, prenosi “Blic“…

“Nikada nisam želio da ubijem, samo sam želio da prekratim muke neizlječivo bolesnim pacijentima”, rekao je đakon tokom saslušanja u ponedjeljak.

Bizarni incidenti odigravali su se u bolnici Menen, gdje je Poup radio tokom 1980-ih i 1990-ih godina. Također je radio i kao pastor do 2011. godine, a istražitelji su otkrili da je ubistva počinio između 1978. i 2011. godine.

Za sada nije poznato da li su njegove žrtve zaista bile neizlječivo bolesne, kao ni da li su mu dale saglasnost da to uradi.

Osoba koja želi da bude uspavana u Belgiji, mora da priloži niz dokumenata, uključujući i deklarativni formular i potvrdu od doktora koji potvrđuju da je zaista neizlječivo bolesna, ili da pati od neizdrživih bolova. Takva procedure o “pravu na smrt” procesuiraju se u specijalnim centrima širom zemlje.

Među žrtvama je navodno i njegova majka (89) koja je patila od depresije međutim, doktor koji ju je liječio je porekao da je željela da izvrši eutanaziju.

Poup tvrdi da je na njegove akcije uticao poremećaj njegove starije sestre.

“To je bio veliki udarac za našu porodicu, nisam imao sretno djetinjstvo”, rekao je Poup.

Katolički đakon, koji je oženjen i ima troje djece, uhapšen je u maju 2014. godine nakon što je svom psihoterapeutu rekao da je “izvršio eutanaziju na više ljudi”. Belgija je čin eutanazije legalizovala 2002. godine, od kada je broj ljudi koji žele da je izvrše porastao za 800 posto.

Belgija je 2014. godine postala i prva zemlja koja je legalizovala eutanaziju neizlječivo bolesne djece, pravo koje je prvi put iskorišteno 2016. godine, piše “RT”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh