Svijet

Saudijski princ osvaja Ameriku – sastaje se čak i sa Oprah

Utjecajan 32-godišnji saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman na dvotjednoj je turneji po SAD-u i čini se, barem po njegovom rasporedu, kako ima ambiciozni plan šarmiranja američkog političkog i medijskog društva.

No image - Haber.ba

Ovaj posjet trebao bi popraviti i medijsku sliku koju Saudijska Arabija ima u svijetu, a između ostalih medijskih susreta na tom tragu je i onaj s Oprah Winfrey.

“Saudijska Arabija oduvijek je imala problema sa slikom koju Zapad ima o zemlji s obzirom na očigledne stvari kao što su prava žena i odsijecanje glava”, rekao je Nader Hashemi, direktor centra za istraživanja o Bliskom Istoku na sveučilištu u Denveru i dodao kako je njegov susret s Oprah, zapravo potraga za odobravanjem utjecajne kreatorice mišljenja.

“Tako ulazi duboko u ljudske domove i američku kulturu”, naglasio je Hashemi.

Kompanija za odnose s javnošću “Qorvis” koju je angažovala ova kraljevska porodica, ambasada Saudijske Arabije u Washingtonu i predstavnici Oprah Winfrey nisu komentarisali autentičnost dokumenta koji pokazuje prinčev raspored i najavljuje njihov sastanak, a kojeg je na uvid dobio i The Independent.

U svom prvom američkom intervju nakon decenije šutnje, kojeg je Mohammad bin Salman dao za 60 minuta iskoristio je priliku i potvrdio svoju reputaciju odvažnog mladog reformera koji zemlji donosi prijeko potrebne ekonomske i socijalne promjene. Između ostalog i dozvolu ženama da voze automobil, te rad na umanjivanju moći koju ima zloglasna vjerska policija, piše “Express“.

“Saudijska Arabija vjeruje u mnogo načela ljudskih prava. Vjerujemo u pojam ljudskih prava, ali naši standardi nisu isti kao i američki. Neću reći kako mi nemamo mana. Zasigurno ih imamo. Ali radimo na tome da ih ispravimo “, rekao je u intervju.

Nakon sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom administracijom u Washingtonu 19. marta, njegov ga je iscrpljujući raspored odveo u Boston.

Trenutno je u New Yorku, a planira putovati u Huston, Seattle, San Francisco i Los Angeles. Njegov itinerarij prepun je sastanaka s američkim utjecajnim i važnim članovima društva. Vjeruje kako se u New Yorku sastao sa Henry Kissingerom, bivšim državnim tajnikom, s Billom i Hillary Clinton, njujorškim senatorom Chuckom Schumerom, glavnim tajnikom UN-a Antonio Guterresom, te biznismenom i bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom.

Ostali sastanci uključuju večeru sa šefovima niza medijskih kuća uključujući i The New York Timesa, Thomas Friedman, Rupertom Murdochom, članovima uredničkog tima New York Timesa, Washington Posta, Wall Street Journala, Los Angeles Timesa i San Francisco Chroniclea, a odradit će i nekoliko intervjua za Time i Vanity Fair.

Prema rasporedu trebao bi se naći i sa direktorom CIA-e i budućim državnim tajnikom Mike Pompeom, dopredsjednikom Mike Penceom, višim savjetnikom za Bliski Istok, Jaredom Kushnerom.

Na popisu su još i Barack Obama, John Kerry, Condoleezza Rice, a bit će vremena i za posjet teksaškom ranču George W. Busha.

Naći će se i s tehnološkom kremom SAD-a između ostalih i Billom Gatesom, Elonom Muskom, Timom Cookom te šefovima Microsofta, Boeinga, Amazona, Ubera, itd.

“Namjerno je organizovan ovakav dvostrani posjet. Podsjetnik je to na bliske odnose koje SAD oduvijek ima sa Saudijskom Arabijom, a ne samo sa Donaldom Trumpom i Jaredom Kushnerom”, rekla je Jane Kinninmont, istraživačica na programu vezanom uz Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

“Ima puno zainteresovanih za razgovore jedan na jedan s ovim jako moćnim i zanimljivim čovjekom. Međutim, nakon strožeg anti-korupcijskog kažnjavanja investitori su malo ćudljivi. Treba im sada puno više hrabrosti kako bi mogli staviti svoj novac iza obećanja”, naglašava.

Naime, vlast u Saudijskoj Arabiji naredila je masovna hapšenja i zadržavanja više od 300 prinčeva i utjecajnih biznismena u Riyadhskom Ritz Carltonu.

Bio je to jedan od pokušaja nadoknade milijardi izgubljenih prihoda, ali ova gruba taktika i izvještaj o zlostavljanju zatvorenih u The New York Timesu preplašili su tržište.

Vlada Saudijske Arabije optužbe o zlostavljanju proglasila je “potpuno netačnima”, ali to nije spriječilo pad dionica niza kompanija iz Saudijske Arabije.

Tako se vjeruje kako je Trump lobirao za investicije vrijedne 35 milijardi dolara u različitim ugovorima s američkim kompanijama, te je jako sretan što se postigao dogovor za 200 milijardi dolara vrijedne investicije, između ostalog i kupnju velike količine američke vojne opreme. Kritičari kažu kako je oružje namijenjeno njihovom katastrofalnom ratu sa susjednim Jemenom.

Naime, kraljevstvo je intervenisalo protiv pobunjenika Houthija pod pritiskom Irana u ime prognane jemenske vlade 2015. godine, dok je Mohammad bin Salman bio novoproglašeni ministar obrane. Uprkos reformama koje su postale prihvatljive zapadnom svijetu haos u Jemenu i dalje im izaziva glavobolje.

“Cilj ovog posjeta je demonstracija njegovog internacionalnog legitimiteta i podrške. I raspored potvrđuje dobre dugogodišnje odnose SAD i Saudijske Arabije. Promjene u Saudijskoj Arabiji i dalje su kozmetičke prirode. Ali kako su svi u SAD-u pripremili crveni tepih za njega, čini se kako je princ trenutno draga sa zapada”, naglašava Hashemi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh