Svijet

Smrtonosna bolest – Hiljade djece oboljelo od sindroma klimanja glavom

Tisuće djece u istočnoj Africi boluju od takozvanog sindroma klimanja. O ovoj bolesti malo se zna, a lijek još nije pronađen.

No image - Haber.ba


Afrika (Foto: Arhiva)

Walter Ocora iz Ugande više ne može govoriti i gotovo ništa ne jede. Ima 12 godina, ali njegovo tijelo i mozak prestali su se razvijati. On boluje od sindroma klimanja, zabilježenog samo u određenim dijelovima istočne Afrike. Lijeka nema, a bolest je smrtonosna.

I Walterova sestra Grace je bolesna. Najčešće nema snage ni ustati i izaći iz kolibe. Njihovi roditelji su očajni.

Samo nekoliko kilometara dalje prizor je potpuno drugačiji. I tamo su djeca oboljela od sindroma klimanja, ali ona, već godinu dana, svakodnevno odlaze u jedan specijalizirani centar i zdravstveno stanje im se znatno poboljšalo. U centru stiču osnovno obrazovanje, dobivaju kvalitetne obroke i uče o higijeni, javlja Al Jazeera.

“Djeca koja ranije nisu mogla govoriti, sada govore. Ona koja se nisu mogla ni igrati, sada trče i skaču. Na njihovim licima nije bilo osmijeha. Sada se smiju i šale”, kaže nastavnica Oryang Lilian.

Ali, djeca nisu potpuno izliječena.

Sindrom klimanja tako je nazvan zato što žrtve dobivaju napade koji počinju klimanjem glave. I djeca u centru ih dobivaju, ali mnogo rjeđe. A liječnici obučavaju osoblje kako trebaju reagirati kada se dogode.

Lijekovi za epilepsiju djelomično pomažu, kao i vitaminski dodaci ishrani. Ipak, sami lijekovi imaju ograničen efekt. Cijeli program svakodnevnih aktivnosti u centru je ključan. Pokrenula su ga dvojica američkih liječnika, koji vode humanitarnu organizaciju za žrtve ove bolesti.

“Sindrom klimanja zbunjuje specijaliste za zarazne bolesti. Ne znaju što ga izaziva i za njega nema lijeka. Ali stanje ove djece mnogo je bolje nego ranije. Relativno su zdrava i sretna, a čini se kako je za to najviše zaslužna činjenica da dobivaju ono što je potrebno svoj djeci: kvalitetnu ishranu, fizičku vježbu, odgovarajuće obrazovanje i osnovnu higijenu. A to nagovještava da sindrom klimanja odnosi toliko života u ovom području zbog ekstremnog siromaštva, između ostalog”, javlja Malcolm Webb iz okruga Gulu.

Walter Ocora, s početka priče, živi daleko od centra, a nema snage pješačiti do njega.

I Vlada je pokrenula program pomoći oboljeloj djeci, ali s mnogo manje uspjeha. Većina djece i dalje će patiti i na kraju – umrijeti.

(net.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh