Svijet

Grčka – "Robin Hood" vraćao struju neplatišama!

Grčki sud oslobodio aktivistu koji se specijalizovao za vraćanje struje domaćinstvima kojima je ona isječena zbog neplaćanja računa.

No image - Haber.ba


Električno brojilo (Foto: Arhiva)

Kao obrazloženje za oslobađanje sud je naveo da je struja “osnovno društveno dobro”, javila je grčka agencija ANA.

Od 2011. u mjestu Verija na sjeveru Grčke jedna grupa aktivista sprovela je “više desetina intervencija” da ponovo poveže struju onima koji nemaju sredstava da je plate, rekao je za AFP Nikos Aslanoglu, jedan od članova grupe nazvane “Građani Verije”.

Aslanoglu je prvi put izveden pred sud juče zbog jednog slučaja “rekonekcije” koji podstiče iz septembra 2011. godine. Sud u Veriji ga je oslobodio kao i čovjeka, neko ko je bio bez posla, u čijoj kući je ponovo povezao isječenu struju.

Prema agenciji ANA sud ga je oslobodio smatrajući da je struja osnovno društveno dobro.

Aslanoglu je za AFP rekao da je nekoliko sati poslije suđenja struja ponovo prekinuta tom istom čovjeku zbog neplaćanja računa. Asanoglu je rekao da će njegova grupa nastaviti sa svojim intervencijama u kućama gdje ljudi više nemaju sredstva da plaćaju račune.

Grčko regulatorno tijelo za energuju saopštilo je da se prekidanje struje zbog neplaćenih računa više nego dupliralo između 2008. i 2012. u Grčkoj zbog krize, javio je u septembru list Elefterotipija.

Javni snabdevač DEI je takođe uveo mjere odloženog plaćanja i zaštite najugroženijeg stanovništva.

(beta)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh