Svijet

Britanski ‘Telegraph’: “Trump treba dobiti Nobelovu nagradu za mir”

Britanski “Telegraph” piše da bi se američkom predsjedniku trebala dodijeliti Nobelova nagradada mir zbog njegove uloge u pomirenju Sjeverne i Južne Koreje.

Donald Trump - CNN.com

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade ima svojevrstan fetiš da dodjeljuje nagradu za mir političarima lijevog centra, neovisno o njihovim zaslugama, piše “Telegraph”.

Spominje bivšeg američkog predsjednica Jimmyja Cartera koji se barem uistinu angažirao u desetljećima mirovnih inicijativa, za što je 2002. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. Istu je nagradu bivši američki potpredsjednik Al Gore dobio 2005. godine za njegove celebrity nastupe oko klimatskih promjena.

“Telegraph” spominje i Trumpovog prethodnika Baracka Obamu koji je 2009. dobio nagradu za mir s još slabijim uporištem. Naime, nije na mjestu predsjednika SAD-a bio ni godinu dana, a u to vrijeme je “postigao doslovno ništa za mir u tom vremenu“. Ali bio je simbol nade za lijevo-centriste u cijelom svijetu koji nisu mogli zamisliti anarhiju koja će se dogoditi u Libiji ili beskrajne ratove koje će voditi dronovima, piše “Telegraph”.

Ove bi godine, pišu, nagrada trebala otići američkom lideru koji je to napokon zaslužio – Donaldu Trumpu. No hoće li se odbor za dodjelu Nobela osloboditi ideološke kape pod kojom djeluje i dati mu nagradu, pita se britanski dnevni list. Dodatno to potkrepljuje usporedbom Trumpa i Obame.

Predsjednik Trump sve je što Obama nije bio. On je više čovjek desnice nego ljevice. Drzak je i intenzivno prezren od većine u svijetu, posebno elita. Obama je je bio voljen, koliko je Trump prezren. Ipak, jedina stvar koja bi trebala biti bitna je ono što je Trump postigao, kao suprotnost onome što Obama nije, piše “Telegraph”.

Dodaju da će, ako Trump uspije dogovoriti kraj nuklearnim provokacijama sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-un-a, razriješiti jednu od najopasnijih kriza s kojima se svijet trenutno suočava. U tekstu pisanom prije summita Sjeverne i Južne Koreje koji se održao jučer, pišu da Trump ima šansu čak pomoći donijeti nenasilni kraj rata koji je službeno traje 67 godina.

Podsjetimo, na summitu dviju Koreja jučer su njihovi lideri dogovorili upravo to – kraj Korejskog rata koji bi se trebao potpuno realizirati mirovnim sporazumom do kraja godine.

“Telegraph” piše da je američki predsjednik prvi puta dobio Nobelovu nagradu za mir 1906. godine, i to Theodore Roosevelt za posredovanje u ratu između Rusije i Japana, a da bi ono što bi Trump mogao postići na korejskom poluotoku moglo biti mnogo veći diplomatski trijumf. I to čak i ako se ne realizia maksimalan Trumpov cilj o demilitarizaciji Sjeverne Koreje, prenosi “Index“.

To bi svakako trebalo biti dovoljno dobro za Nobelov odbor. No razlika između Trumpa i Obame sugerira da možda neće biti. Obama je došao na poziciju moći obećavajući da će se zauzimati za mir na način na koji to radi lijevi centar, kroz poniznost i razumijevanje. Trump je koristio oštru retoriku i prijetio nasiljem kako bi promijenio postojeće stanje u Sjevernoj Koreji. Ta metoda nije popularna, ali je urodila plodom, piše “Telegraph”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh