Svijet

Muslimani Njemačke iznijeli optužbe na račun bavarske vlade

Muslimanske grupe u Njemačkoj danas su optužile bavarsku vladu zbog dvostrukih standarda nakon njene uredbe o obavezi isticanja krsta kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama.

No image - Haber.ba

U Njemačkoj nije na snazi zabrana nošenja burke muslimankama, iako su neke savezne države uvele ograničenja u nošenjima burke i nikaba u sudnicama i školama,piše “Fena”.

Markius Soeder, bavarski premijer iz konzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU), predložio je dekret o uvođenju krstova u aprilu, izazivajući oštre reakcije opozicionih političara i uglednih vjerskih vođa.

“Mi vjerujemo da su vjerski simboli i vrijednosti bitni za društvo”, izjavio je Burhan Kesici, čelnik organizacije Islamsko vijeće, za agenciju Reuters.

Komentirajući presude poput one u bavarskoj prijestonici Munchenu u martu prošle godine kojom su zabranjene burke u sudnicama, Kesici je kazao da negativan stav prema muslimanskoj odjeći i istovremeno uvođenje krstova u javne ustanove predstavlja “dvostruke standarde”.

“Mi muslimani nemamo problema s krstom ili ulogom relgije u društvenom životu. Neutralnost vlade, ipak, mora ostati zaštićena”, kazao je Aiman Mazyek, čelnik druge muslimanske organizacije, za agenciju Reuters.

“Ono što treba odbaciti je uvođenje hrišćanskih simbola dok se istovremeno zabranjuju muslimanski, jevrejski i ostali simboli u javnosti”, kazao je Mazyek.

Oko četiri miliona muslimana živi u Njemačkoj i oni su najveća manjinska vjerska grupa u zemlji.

Svi vladini uredi u najbogatijoj i najkonzervativnivoj njemačkoj saveznoj državi imaju obavezu da postave krstove u svoje prostorije na osnovu novih pravila. Školama, muzejima i pozorištima bit će preporučeno da također postave krstove u svojim prostorima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh