Svijet

U Istanbulu obilježavanje druge godišnjice državnog udara

Druga godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj bit će obilježena danas i u najvećem turskom gradu Istanbulu.

Istanbul - Faktor

Planirano je da se večeras građani okupe na Mostu mučenika 15. jula, kako je nakon neuspjelog pokušaja državog udara 15. jula 2016. godine preimenovan Bosporski most. Okupljenima će se obratiti i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja izvještač “Fene” iz Istanbula.

Za izvođenje državnog udara u kojem je živote izgubila 241 osoba, a ranjeno 2.194, odgovornom se smatra teroristička organizacija FETO kojom upravlja Fetulah Gulen, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama od 1999. godine.

Kako je u razgovoru s predstavnicima velikog broja međunarodnih medija u Istanbulu izjavio direktor Generalnog direktorata za press i informiranje Mehmet Akarca, FETO djeluje u mnogim zemljama i veoma je destruktivna teroristička organizacija, koja se predstavlja kao humanitarna i obrazovna. Ona, na primjer, gradi škole, a onda u svoje redove pokušava uvući učenike i studente kako bi ih koristila da se infiltriraju u institucije tih zemalja.

Generali i oficiri koji su organizovali puč bili su sljedbenici FETO, te je veliki broj odgovornih kažnjen u protekle dvije godine.

Akarca je naglasio kako je odgovor turskog naroda na pokušaj državnog udara pokazao koliko je privržen demokratiji, te je ovaj dan svojevrsni praznik demokratije. Po njegovim riječima ovo je na određeni način drugi dan Republike, a mišljenja je da reakcija turskog naroda predstavlja i njegov drugi rat za nezavisnost.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o promjeni turskog ustava, odnosno uvođenju predsjedničkog sistema. Prvi predsjednik po novom sistemu bit će Erdoan, koji je na nedavnim predsjedničkim izborima pobijedio u prvom krugu sa 56 posto glasova.

Akarca ističe da će novi sistem biti praktičniji, te da će se odluke donositi brže, sa jasnijom podjelom nadležnosti između tri grane vlasti – zakonodavne, sudske i izvršne. Očekuje da će uvođenje novog sistema biti produktivno za Tursku te da će se prevazići teškoće u dosadašnjoj praksi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh