Svijet

Finansijska kriza u Ujedinjenim nacijama: “Naš priliv novca nikada nije bio tako nizak”

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je u četvrtak na ozbiljne nestašice novca u Ujedinjenim nacijama, navodeći u poruci osoblju da su mjere štednje na pomolu.

Antonio Guterres - Theoslotimes.com

Guterres je izjavio da je finansijska kriza izazvana prvenstveno neuspjehom država članica UN-a da plaćaju svoj obaveze na vrijeme, dodavši da je zatražio od članica da brzo uplate svoj udio u budžetu UN-a, piše “Fena”.

“Naš priliv novca nikada nije bio tako nizak tako rano u kalendarskoj godini, a širi trend također je zabrinjavajući: ostajemo bez novca brzo a dugo smo u ‘crvenom'”, napisao je Guteres u poruci postavljenoj na internom komunikacijskom siteu UN-a.

“Trebamo poduzeti mjere na smanjenju troškova, s fokusom na troškove koji nisu povezani s osobljem”, navodi čelnik UN-a i dodaje da je zadužio odjel UN-a za menadžment da omogući smanjenje troškova.

Generalna skupština u decembru je usvojila dvogodišnji radni budžet Ujedinjenih nacija vrijedan 5,4 milijardi dolara, koji je odvojen od budžeta UN-a za mirovne operacije.

Ukupno 122 od 193 članice UN-a izmirile su svoje finansijske obaveze zaključno s julom, ali ta lista ne uključuje Sjedinjene Države, najvećeg pojedinačnog donatora Svjetske organizacije, prenosi AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh