Svijet

Jevreji i Arapi na masovnim protestima protiv “jevrejske države”

Deseci hiljada osoba učestvovalo na protestima u Tel Avivu protiv zakona o jevrejskom karakteru Izraela.

No image - Haber.ba

Deseci hiljada osoba, uključujući i Jevreje i Arape, okupili su se u izraelskom gradu Tel Aviv kako bi protestirali protiv kontraverznog ‘Zakona o jevrejskoj državi’.

Usvojen prošlog mjeseca, ovaj sporni zakon zvaničnu uspostavlja jevrejski karakter Izraela, a kritičari kažu kako on nejevrejske žitelje države pretvara u građane drugog reda i dodatno marginalizira približno 1,8 miliona Palestinaca sa izraelskim državljanstvom, kao i ostale manjine.

Demonstranti su u subotu navečer marširali ulicama Tel Aviva i tražili ukidanje ovog zakona.

“Ovo je nevjerovatno, prvi put vidim Jevreje i Palestince kako se skupa bore za nešto. Ovo je zaista veliki trenutak za ljude koji vjeruju u demokratiju i jednakost”, kazao je jedan od učesnika protesta za “Al Jazeeru” koji se nije želio predstaviti.

Jedan od jevrejskih demonstranata se složio sa njime i kazao kako svi stanovnici Izraela po zakonu moraju biti jednaki.

“Mi, mnogi Izraelci, vjeruju kako manjine moraju biti jednake sa nama. Ovo jeste jevrejska država, ali ljudi koji žive ovdje imaju pravo na jednakost u obrazovanju, vojsci, na univerzitetima, parlamentu, svuda”, istakao je Dan Meiri.

Stalna diskriminacija

Ova mjera, koju je prošlog mjeseca forsirao premijer Benjamin Netanyahu, ističe kako je pravo na samoodređenje ekskluzivno jevrejsko. U Zakonu se navodi kako je hebrejski zvanični jezik Izraela, čime se umanjuje status arapskog koji je ranije bio također zvanični jezik.

U ‘Zakonu o nacionalnoj državi’ se ilegalna naselja na okupiranim palestinskim teritorijama tretiraju kao ‘nacionalna vrijednost’ koju država mora ohrabrivati.

“Ovo je zakon protiv nas, protiv arapskog jezika, protiv mira i naše budućnosti na ovoj zemlji. Mi smo stvarni narod ove države”, ističe demonstrant Omar Sultan.

Prošle sedmice su pripadnici manjinske grupe Druzi protestirali protiv zakona. Druzi su narod koji govori arapskim jezikom i ima posebne vjerske i kulturalne tradicije. Čine dva posto od 8,8 miliona stanovnika Izraela i većinom žive u sjevernim regijama. Imaju specijalni status od 1950-ih kada su regrutirani u vojsku, za razliku od muslimana i kršćana koji žive u Izraelu.

Palestinci koji žive u Izraelu većinom su potomci onih koji su ostali na svojoj zemlji od 1948. godine kada je uspostavljena moderna država Izrael. Država je uspostavila svoju kontrolu nad palestinskom zemljom etničkim čišćenjem kada su stotine hiljada osoba primorane napustiti domove. Oni koji su ostali po zakonu imaju jednaka prava ali su stalno diskriminirani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh