Svijet

Ustavni sud Turske: Aja Sofija neće biti otvorena za molitve

Na trgu ispred Aja Sofije povremeno dolazi do okupljanja vjernika koji traže da se objekt ponovno koristi kao džamija.

No image - Haber.ba

Ustavni sud Republike Turske odbio je u četvrtak apelaciju nevladine organizacije koja se žalila na raniju odluku suda kojom nije dozvoljeno da se istanbulska Aja Sofija otvori za obavljanje namaza [molitve muslimana].

Nevladina organizacija, koja je uputila pojedinačnu apelaciju, navela je kako ranija odluka suda predstavlja kršenje prava na slobodu misli, savjesti i vjere.

Ustavni sud je ovu apelaciju ocijenio neprihvatljivom jer ju je podnijela neovlaštena osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U obrazloženju suda je navedeno kako je utvrđeno da podnositelj apelacije, u ovom slučaju nevladina organizacija, kao pravna osoba, nije pretrpjela bilo kakvu povredu u kontekstu kršenja prava na koje se u apelaciji poziva.

Neovlaštenost podnosioca

Stoga je Ustavni sud odbio apelaciju zbog nedostatka uvjeta za njezino prihvaćanje, odnosno zbog neovlaštenosti njezinog podnositelja.

Prema zakonu o Ustavnom sudu koji se odnosi na uspostavu i sudske postupke Ustavnog suda Republike Turske, pravo na pojedinačno podnošenje apelacije imaju one osobe kod kojih je došlo do izravne povrede njihovog prava.

Aja Sofija sagrađena je u 6. stoljeću.

Ova nekada bizantska crkva, potom džamija, a danas muzej, nezaobilazna je stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća toga vremena.

Vjernici povremeno traže da se koristi kao džamija

U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine. Tada su izvana izgrađena četiri minareta.

Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

Na trgu ispred Aja Sofije povremeno dolazi do okupljanja vjernika koji traže da se objekt ponovno koristi kao džamija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh