Svijet

"Američki bombarder" – Hitler planirao napad na New York 56 godina prije Bin Ladena!

Tačno 56 godina prije Osame bin Ladena koji se 9. septembra 2001 upisao u krvavu istoriju čovječanstva napadom na kule blizankinje 9. septembra 2001., viziju uništenja New Yorka imao je i nacistički lider Adlof Hitler, koji je od svojih inženjera i konstruktora zahtijevao da pronađu način kako da dosegnu do američke obale i preko bombi posiju teror i užas.

No image - Haber.ba


Napad na kule blizankinje u New Yorku (Foto: Arhiva)

Naučnici su navodno osmislili ideje da se kreiraju avioni samoubice koji bi se poniranjem zakucali u srce Menhetna, što se dogodilo 2001. godine kada su se teroristi Al Kaide zakucali u kule blizankinje.

Iako nikada nisu ni bili blizu izvršenja ovakvog zlokobnog plana zaprepaštava žestina koju je Al Kaida spovela u djelo 56 godina kasnije.

Zanimljivo je da Hitler nije htio godinama da provocira Amerikance i da time rizikuje njihovo uključenje u rat u Evropi. Kako je on zamišljao nakon pokoravanja Evrope i uništenja Sovjetskog Saveza preostale bi dvije sile Treći Rajh i SAD, a Hitler je planirao da taj sukob dočeka spremnim.

Naime, dvije godine prije početka Drugog svjetskog rata Willi Meserschmit predstavio je Hitleru maketu prvog dalekometnog bombardera koji je razvijao u svojoj fabrici u Augsburgu. Naime bombarder “Mesrschmit Me 264” je bio div sa četiri motora, prvo namijenjen za podršku podmornicama na Atlantiku, a Willi je tada Fireru rekao da bombarder posjeduje potencijal da dođe do istočne obale SAD.

Hitler je naredio Mesrschmitu da maketu bombardera pretvori u funkcionalnu letjelicu. Njegovi inženjeri su se bacilli na posao. Jedno od riješenja bilo je da se pronađu baze blizu Amerike. Hitler je naredio zauzimanje Islanda, ali je taj plan zaustavljen kada su Amerikanci shvatili sa koje strane puše vjetar i 1941. preuzeli odbranu Islanda. Meserschmitovi inženjeri su se ponovo vratili na doradu planova, jer im je trebala letjelica lagana za preokeanske udaljenosti, ali dovoljno čvrsta da ponese bombe i da se istovremno odbrani.

Projekt je nazvan “Američki bombarder”, ali pošto nije zaživio Hitler se odlučio za drugu taktiku, pa je podmornicom poslao četvoricu komandosa koji su se iz podmornice iskrcali nekoliko kilometara od New Yorka obučeni u civilnu odjeću. Komandose je uočili Obalna straža koja je obavijestila FBI, a uhapšeni član ocinkario je ostale uključujući i one koji su se iskrcali na Floridi. Njihova misija bila je uništavanje fabrika municije. Direktor FBI Edgar Huver prešutio je da su ciljevi komandosa zapravo bili civilni ciljevi.

(kurir)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh