Svijet

Cipras odbacio plan B za Makedoniju, “nema alternative”

Grčki premijer Aleksis Cipras indirektno je odbacio prijedloge koalicionog partnera i ministra odbrane Panosa Kamenosa, koji je na sastancima u SAD govorio o planu B za bezbjednosne međudržavne sporazume kao alternativi Sporazumu iz Prespe o promijeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

No image - Haber.ba

“MIA” navodi da je Cipras u govoru u subotu pred članovima Centralnog komiteta vladajuće stranke Siriza poručio da “nema alternativnih rješenja za članstvo susjedne zemlje u NATO i EU” i dodao da je “Sporazum iz Prespe jedinstvena i nezamjenljiva prilika za dva naroda, ali i za stabilnost na Balkanu”.

“Ako naši susjedi odbiju ovaj sporazum kroz procese koji su u potpunosti za poštovanje i predviđeni su njihovim ustavom, trebaće da znaju, i moram to iskreno da kažem, da neće biti alternativnih rješenja za njihov ulazak u Evropsku uniju ili u druge međunarodne organizacije u koju žele da se učlane ili vjerovatno u odbrambene saveze i saradnju u kojima Grčka učestvuje ili će učestvovati”, rekao je Cipras, prenosi “Tanjug”.

Navodi se da je grčki premijer kazao da, ako ne dođe do promjene ustavnog imena, “Grčka neće dozvoliti, neće prihvatiti ulazak susjedne zemlje u NATO, u Evropsku uniju ili u druge međunarodne organizacije ili u bilo koji drugi sistem bezbjednosne saradnje s ustavnim imenom koji će biti Republika Makedonija”.

“MIA” prenosi i da je makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za vikend izdanje grčkog lista “Ta nea” istakao da “ne postoji bolji sporazum od aktuelnog” i izrazio nadu da će “poslanici poštovati volju građana koji su glasali na referendumu” o promjeni imena Makedonije.

Navodi se da je Zaev ocijenio da je “vrijeme da Balkan od bureta baruta postane izvor stabilnosti” i uputio poruku Grčkoj da dvije zemlje “sada imaju priliku za historijski uspjeh kao investiciju za budućnost”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh