Svijet

Erdogan NAJUTICAJNIJI MUSLIMAN SVIJETA, ko se nalazi na drugom i trećem mjestu?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na vrhu je liste najuticajnijih muslimana svijeta, drugi je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud, a na trećem jordanski kralj Abdulah Drugi, javila je Anadolu Agency.

Recep Tayyip Erdogan - Twitter

Jubilarnu desetu eidiciju godišnjaka “Lista 500 najuticajnijih muslimana za 2019.” objavio je Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja (Royal Islamic Strategic Studies Centre) sa sedištem u Jordanu.

U izvještaju se navodi da je Erdogan u avgustu 2014. postao prvi direktno izabrani predsjednik Turske, da je drugi mandat dobio pobjedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsjedničkih izbora na kojima je izlaznost bila 86 posto.

“Tokom Erdoganovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promjene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se Turska pod Erdoganovim vođstvom fokusirala na jačanje odnosa i saradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susjedima, uključujući i Grčku.

“U Africi je Turska otvorila više od 20 novih ambasada i konzulata. Kada je Somalija patila zbog gladi i suše, Turska joj je poslala pomoć, a Erdogan je postao prvi neafrički lider koji je posjetio tu zemlju nakon dvije decenije”, navodi se u izvještaju.

U izdanjima Liste 500 najuticajnijih muslimana svijeta za 2016. i 2017. godinu Erdogan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mjesto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh