Svijet

Taksista iz Istanbula šokirao priznanjem: Vozio sam Khashoggijeve ubice, pili su i slavili

Među njima je bio “visoki obavještajni zvaničnik blizak saudijskom krunskom princu Muhamedu bin Salmanu”, ispričao je on

Saudijske ubice koje su brutalno ubile novinara Jamala Khashoggija slavile su u taksiju koji ih je vozio na aerodrom dok su se vraćali kući, otkriva istanbulski taksista, koji je tek naknadno shvatio zašto su slavili, piše “Blic“.

Sretni i zadovoljni, nazdravljali su alkoholom i pušili, ispričao je taksista za “Haber”.

Među njima je bio “visoki obavještajni zvaničnik blizak saudijskom krunskom princu Muhamedu bin Salmanu”, ispričao je on.

Turska istraga utvrdila je da je Saudijska Arabija poslala u Istanbul ekipu od 15 muškaraca različitih profila (obavještajci, patolozi) sa zadatkom da u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubiju novinara Jamala Khashoggija. Vjeruje se da je ubistvo naredio direktno princ Muhamed, što je zvanični Rijad demantirao, ali malo ko je povjerovao u to.

Jedan Jamalov prijatelj ispričao je “Sunday Expressu” da je Khashoggi spremao priču o tome da je Saudijska Arabija u ratu s Jemenom koristila hemijsko oružje.

– Vidjeli smo se sedam dana prije ubistva. Bio je nesretan i zabrinut. Kad sam ga pitao šta ga brine, nije mi direktno odgovorio, ali mi je kasnije spomenuo da mu pristižu dokazi da je Saudijska Arabija upotrebljavala hemijsko oružje. Rekao mi je da se nada da će uskoro dobiti dokumente koji to dokazuju. Sljedeće što sam čuo o njemu je da je nestao – ispričao je on.

Saudijska Arabija je i ranije optuživana da upotrebljava fosfornu municiju u Jemenu.

Turska, koja provodi detaljnu istragu, pozvala je Rijad da im izruči 18 osumnjičenih za Khashoggijevo ubistvo, ali oni su to odbili i rekli da će im suditi kod kuće. Problem je i tijelo ubijenog novinara. Saudijci su prošle sedmice saopćili da su ga ubice umotale u tepih i predale lokalnom pomoćniku, ali turske vlasti tvrde da je Khashoggijevo tijelo raskomadano. Postoje sumnje da su ostaci pobacani u bunar u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu ili zakopani u njoj.

Saudijska Arabija je više puta lagala o Khashoggijevom ubistvu. Prvo su demantirali da je ubijen, pa su priznali da je nesretno poginuo u tučnjavi, zatim da zapravo nije nesretno poginuo u tučnjavi nego su ga ubili u panici, da bi konačno krajem sljedeće sedmice priznali da je njegovo ubistvo bilo isplanirano.

Turska sada traži Khashoggijevo tijelo kako bi se ono predalo porodici da ga dostojno pokopa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh