Svijet

Austrija: Uskoro veće kazne za isticanje ustaških, nego nacističkih simbola

Austrijska vlada usvojila je danas izmjenu zakona kojom se proširuje lista zabranjenih simbola, koja sada obuhvata i ustaška obilježja.

Ustaški simboli - Twitter

Pored terorističke organizacije Islamske države i Al Kaide, vlada je u zakon o zabrani simbola unijela obilježja još nekih ekstremističkih organizacija, prije svega islamskih zemalja, čiji su ciljevi u suprotnosti sa osnovnim vrednostima Austrije i društvenog pluraliteta, navedeno je u objašnjenju za izmjene zakona.

U izmjenama zakona, koje treba idućeg mjeseca da budu usvojene u parlamentu, nalaze se simboli Muslimanskog bratstva, Sivih vukova, Radničke partije Kurdistana, Hamasa, vojnog dijela Hesbolaha, ali i ustaška obilježja.

Zabranom ustaških simbola Austrija želi prije svega da djeluje protiv veličanja fašizma koja se redovno odvija na komemoraciji u Blajburgu, gdje se svake godine okupljaju desničarskih ekstremisti koji su do sada, bez ikakve kazne, koristili simbole “krvave prošlosti NDH”.

Zakon predviđa da se simboli sa spiska, a dodaje se da se zabranjuju i obilježja svih organizacija bliskih zabranjenim grupacijama, kao i uopšte grupacija koje je EU ocijenila kao terorističke, ne smiju pokazivati, nositi ili širiti.

Zakon treba da stupi na snagu 1. marta iduće godine, a kazna za nepoštovanje biće do 10.000 eura, što je daleko više nego za širenje i korištenje nacističkih simbola za šta je najviša kazna 4.000 eura.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh