Svijet

Htio je pobiti cijelu Moskvu i od grada napraviti jezero

Slaveni istočne Europe bili bi eksterminirani ili prebačeni preko Urala na Sibir, gdje bi pomrli od gladi

No image - Haber.ba

Adolf Hitler je imao nekoliko ideja što napraviti s Europom kad jednom pobjedi u Drugom svjetskom ratu. No, planovi za zapad nježni su i suzdržani s obzirom na ono što je htio napraviti na istoku. Većina bi rekla kako čak nije riječ o zločinu, već čistom ludilu., piše “Express.hr“.

“Lebensraum” ili životni prostor za Arijevce u centru je svake te ideje pa i “Velikog plana za istok” (Generalplan Ost). Prema tom planu, svi bi Slaveni bili ili pobijeni ili porobljeni. To uključuje Poljake, Ukrajince, Ruse i sve druge Slavene koji, prema nacističkoj ideologiji, su inferiorni Arijevcima. S obzirom da su inferiorni, onda su i potrošni.

“Lebensraum” diktira da superiorna rasa ima pravo “ukloniti” svakoga tko je inferiorniji od njih, kako bi se napravilo “prostora” za Arijevce. Slaveni istočne Europe bili bi eksterminirani ili prebačeni preko Urala na Sibir, gdje bi pomrli od gladi dok bi Arijevci zauzeli njihovo mjesto.

Njemački plan za invaziju na Sovjetski Savez u Drugom Svjetskom ratu, operacija Barbarossa, bio je fokusiran na to da “zauzme” potez Volga-Arhangelsk, što je trebala biti prva faza operacije. Ta hipotetska linija trebala se protezati od grada na Bijelom moru na sjeveru do Kaspijskog mora na jugu.

Kako je njemačka vojska napredovala prema istoku, tako su slavenske zemlje padale pod kontrolu Alfreda Rosenberga, šefa Trećeg Reicha za okupirane istočne teritorije. Rosenberg je bio nevjerojatno utjecajan nacistički ideolog; smatralo se kako je on jedan od šampiona nacističke teorije o rasnoj superiornosti koji je “gurao” ideju “Lebensrauma”. Odrekao se kršćanstva i bio jedan od arhitekata miješanja nacističke ideologije s nekim dijelovima kršćanskih vjerovanja. To je napravljeno kako bi se ublažilo brigu mnogih njemačkih vjernika dok su Nacisti vladali.

Hitler je istočne teritorije planirao podijeliti na nekoliko komesarijata. Rusija bi bila jedan komesarijat, sa Moskvom u centru. Svi su se bojali kako bi se divljim istokom teško upravljalo pa je Hitler odmah rekao da bi taj komesarijat odgovarao isključivo Hitleru.

Komesarijate koje bi napravio Rosenberg bili bi: RKO, koji bi uključio baltičke zemlje, Bjelorusiju, i neke dijelove zapadne Rusije. Ovo je i postojalo od 1941. do 1944/45. RKU, koji uključuje Ukrajinu (uključujući i istočnu Galiciju), Rumunjsku te Krim. Kasnije se protegao do Volge.

Jedan se komesarijat, koji nikada nije stvoren, protezao od Azovskog mora do Njemačke. Još jedan komesarijat koji je trebao nastati uključivao je Moskvu i ostatak europske Rusije, do Finske. Jedan je plan uključivao i centralnu Aziju te Tursku.

Njemačka je postigla neke velike vojne uspjehe i okupirala teritorije važne za Sovjetski Savez (Ukrajinu). Ali sve je zaustavila bitka kod Moskve kada je žestoka zima pomogla Crvenoj armiji da potisnu Nijemce koji više nisu pokušavali.

Operacija Barbarossa uključivala je neke od najžešćih bitaka i horora u Drugom Svjetskom ratu. Nijemci su uhvatili te očajno tretirali barem pet milijuna vojnika iz Crvene armije. Bili su izgladnjivani, sve s ciljem da se prorijedi slavensku populaciju.

Životi Slavena spašeni su padom Njemačke, ali nakon mnogo muke, smrti i razaranja. Dokumenti koji su kasnije pronađeni pokazuju da ne samo da je htio uništiti Slavene već i da je istu ideju imao za Moskvu. Originalno je ona trebala biti glavni grad istoka, no onda se predomislio i odlučio kako je najbolje, da ne dođe do pobune – sve sravniti do zemlje, pobiti stanovnike i probiti kanale da grad postane umjetno jezero.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh