Svijet

Antonio Guteres: “Svijet se suočava s rastućom ksenofobijom i rasizmom”

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) izjavio je danas da se svijet suočava sa širenjem ksenofobije, rasizma i netolerancije, tako da je oformio posebni tim UN-a za borbu protiv govora mržnje.

Antonio Guterres - Theoslotimes.com

Guteres je govorio na otvaranju 40. sjednice Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Kazao je da će njegova specijalna savjetnica za prevenciju genocida Adama Dijeng (Dieng) okupiti UN-ov tim da bi se borio protiv govora mržnje i razradio globalnu strategiju akcionog plana.

Govor mržnje pošast je za demokratske vrijednosti, društvenu stabilnost i mir. To se širi poput požara na društvenim mrežama, putem interneta i teorija zavjere – izjavio je Guteres.

Istaknuo je da javni govor u kome se stigmatiziraju žene, manjine, migranti, izbjeglice i svi takozvani ostali pomaže tome.

On je kazao da neke velike političke stranke i čelnici u svojoj propagandnoj i predizbornoj kampanji šire takve ideje.

Guteres je izjavio da primarna odgovornost za poštovanje ljudskih prava leži na državama članicama Ujedinjenih naroda.

Ja sam ohrabren onima koji predvode taj put, posebno u ova izazovna vremena – kazao je čelnik svjetske organizacije, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh