Svijet

Italija zabranila nevakcinisanoj djeci da dolaze u školu

Djeci u Italiji rečeno je da ne dolaze u školu dok ne donesu dokaz da su vakcinisana.

Vakcina Cimavax - Telegraf.rs

Prije stupanja odluke na snagu, u zemlji je mjesecima vođena debata o obaveznoj vakcinaciji, piše “BBC“.

Roditelji rizikuju da budu kažnjeni sa 500 eura ako pošalju nevakcinisanu djecu u školu. Djeca do šest godina biće ispisana iz vrtića ukoliko nisu vakcinisana.

Zakon je donijet zbog naglog porasta broja oboljelih od malih boginja – a italijanski zvaničnici kažu da se stopa vakcinacije poboljšala otkako je usvojen.

Prema italijanskom zakonu Lorencin – koji je dobio ime po bivšem ministru zdravlja koji ga je predložio – djeca moraju da prime niz obaveznih vakcina prije nego što krenu u školu. To uključuje vakcinaciju protiv varičela, malih boginja, dječje paralize, zaušaka i rubeola.

Prema novim pravilima, djeca do navršenih šest godina će biti ispisana iz jaslica i vrtića ukoliko nisu vakcinisana.

Učenicima između šest i 16 godina ne može biti zabranjeno da pohađaju školu, ali će roditelji biti novčano kažnjeni ukoliko ne donesu dokaze da su djeca primila sve obavezne vakcine.

Rok za donošenje potvrda o vakcinaciji trebalo je da bude 10. mart – ali kako je tada bio vikend, rok je produžen do ponedjeljka.

Svi su imali vremena da to urade“, izjavila je ministrica zdravlja Đulija Grilo za novine “La Republika”.

Potpredsjednik vlade Mateo Salvini navodno je od nje tražio da produži rok, ali je ministrica to odbila.

Nema vakcine, nema škole“, rekla je Grilo i dodala da su pravila jednostavna.

Lokalne vlasti rješavaju situaciju na različite načine, pišu italijanski mediji.

Oko 300 porodica u Bolonji dobilo je pisma o suspenziji, a oko 5.000 njih nema dokumentaciju o vakcinaciji.

U drugim oblastima lokalne vlasti produžile su rok za obaveznu predaju potvrda o vakcinaciji za nekoliko dana.

Ima li novog zakon efekta?

Zakon je usvojen kada je stopa vakcinacije drastično opala. Manje od 80 posto populacije Italije bilo je vakcinisano, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da vakcinisano bude 95 posto stanovnika.

U ponedjeljak, koji je bio posljednji dan za roditelje da dostave dokumentaciju koja dokazuje da su njihova deca pravilno vakcinisana, italijanski zvaničnici objavili su da je nacionalna stopa imunizacije dostigla ili je vrlo blizu 95 posto za djecu rođenu 2015. godine, u zavisnosti od toga o kojoj vakcini je riječ.

Donošenje Lorencinovog zakona, koji je izradila prethodna vlada, bilo je burno.

Kada je sadašnja koalicija došla na vlast, saopštila je da će odustati od obavezne imunizacije, ali je kasnije promijenila stav.

Dvije populističke partije na vlasti suočile su se sa optužbama da vode politiku protiv vakcinacije.

U objavi na Fejsbuku u ponedjeljak, Grilo je priznala da je ovo “zakon koji je u vrijeme odobravanja kritikovala iz nekoliko razloga“.

Dodala je da će zakon biti promijenjen kako bi se odnosio samo na vakcine koje su neophodne.

Zašto roditelji ne vakcinišu decu?

Posljednjih nekoliko godina, antivakcinaški pokret jačao je širom svijeta. Ovo je izazvalo uzbunu Svjetske zdravstvene organizacije.

Iza mnogih teorija o štetnosti vakcina bio je odavno diskreditovani rad Endrua Vakefilda, ali su glasine nastavile da se šire.

Ovo je dovelo do rizika po javno zdravlje, jer nije dovoljno ljudi imuno na bolesti koje su skoro iskorijenjene vakcinacijom.

Vakefild je izbrisan iz britanskog medicinskog registra nakon što je lažno tvrdio da postoji veza između vakcine protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR) i autizma i bolesti crijeva kod djece.

On je ovaj zaključak donio na osnovu iskustava dvanaestoro djece, a nijedna druga studija nije uspjela da potvrdi njegove tvrdnje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh