Svijet

Ekvadorski predsjednik objasnio zašto su Assangea izbacili, a onda se javio njegov prethodnik: “Moreno je najveći izdajnik u historiji Južne Amerike i ovo mu čovječanstvo neće oprostiti!”

“Obavještavam vas da zbog nepristojnog i agresivnog ponašanja Juliana Assangea, neprijateljskih i prijetećih izjava protiv Ekvadora, i posebno zbog kršenja međunarodnih sporazuma, pružanje političkog azila više nije održivo”, rekao je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno objasnivši zašto je osnivaču WikiLeaksa ukinut azil.

Julian Assange - AP

“Ekvador je velikodušna zemlja i nacija koja dočekuje otvorenih ruku. Naša vlada poštuje međunarodno pravo i instituciju azila. Pružanje ili povlačenje azila je suvereno pravo Ekvadora, prema međunarodnom pravu.

Ekvador je odlučio da ukine Assangeu diplomatski azil koji mu je odobren 2012. godine”, dodao je Moreno.

U televizijskom obraćanju, Moireno je naveo da zbog problematičnog ponašanja Juliana Assangea i njegovog miješanja u spolje poslove drugih država, odlučeno da mu se ukine azil u Londonu.

“Tokom 6 godina i 10 mjeseci, narod Ekvadora je štitio prava gospodina Assangea i obezbjeđivao mu sve neophodne potrepštine u našoj ambasadi u Londonu.

Kad sam postao predsjednik Ekvadora, naslijedio sam tu situaciju u odlučio da prihvatim protokol koji se tiče dnevnog života u ambasadi što je više nego što iko može da očekuje od gosta u vašoj sopstvenoj kući.

Ekvador je ispunio sve svoje obaveze u okvirima međunarodnog prava.

Sa druge strane, Assange je više puta narušavao konvencije diplomatskog azila Havane i Karakasa iako mu je više puta rečeno da to ne čini i da se povinuje pravilima.

Posebno je kršio pravila da se ne miješa u spoljnu politiku drugih država.

Posljednji u nizu incidenata dogodio se u januaru 2019. godine kada je WikiLeaks objavio vatikanske dokumente. Ključni ljudi te organizacije posjetili su Assanga prije i poslije tih nezakonitih aktivnosti. To je vodilo ka zaključku da je Assange i dalje povezan sa WikiLeaksom i time se umiješao u diplomatiju drugih država.

Ekvador je zbog Assangeovog ponašanja izgubio strpljenje: instalirao je elektronske naprave koje nisu dozvoljene, blokirao je bezbjednosne kamere, sukobljavao se sa obezbjeđenjem, pristupao je bezbjednosnim dokumentima ambasade bez naše dozvole. Tvrdio je da je izolovan i odbio je internet vezu koju je ponudila ambasada, već je imao mobilni telefon kojim je komunicirao sa spoljnim svijetom.

Assange je tri puta narušio protokol. U skladu sa našom posvećenošću ljudskim pravima i međunarodnom pravu, zatražili smo od Velike Britanije da garantuje da gospodin Assange neće biti izručen zemlji gdje bi mogao da se suoči sa mučenjem ili smrtnom kaznom. Britanska vlada je to potvrdila u pisanom obliku.

Konačno, prije dva dana, WikiLeaks je prijetio ekvadorskoj vladi. Moja vlada nema čega da se plaši i ne reaguje na prijetnje”, zaključio je Moreno.

Sa druge strane, bivši predsjednik Ekvadora Rafael Korea osudio je ovaj Morenov potez.

“Najveći izdajnik u historiji Ekvadora i Južne Amerike dozvolio je britanskoj policiji da uđe u našu ambasadu i uhapsi Assanga. Moreno je korumpiran, ali je počinio zločin koji čovječanstvo neće zaboraviti”, rekao je Korea.

Podsjetimo, Julian Assange je uhapšen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, a sam ambasador je poslije ukidanja azila, pozvao britansku policiju, piše “Kurir“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh