Svijet

Trump dao poklon Bin Salmanu i postavio novi opasan presedan

Trumpovo zaobilaženje Kongresa kako bi prodao oružje Saudijskoj Arabiji predstavlja opasan presedan.

Donald Trump - Tanjug.rs

Prošlog mjeseca, dvopartijska kongresna većina je glasala protiv daljnje američke podrške katastrofalnoj intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, koja nije uspjela ostvariti ciljeve dok je potpomogla stvaranju najgore humanitarne krize u svijetu, piše “Washington Post”.

Predsjednik Trump je uložio veto na rezoluciju i sada je udvostručio podršku nudeći bezuslovnu podršku saudijskom režimu i njenim saveznicima, prenosi “Al jazeera“.

State Department je obavijestio Kongres da se poziva na ovlasti za vanredne situacije kako bi zaobišao opoziciju i dovršio 22 sporazuma o oružju sa Saudijskom Arabijom i nekoliko drugih zemalja – uključujući i dodatnu municiju koja je korištena za ubijanje civila u Jemenu.

Taj potez je još jedno Trumpovo kršenje utvrđenih normi, ako ne i zakona, piše “Washington Post”.

U obavijesti administracije nije pojašnjeno koja “vanredna situacija” omogućava da iskoristi rupu u Zakonu za kontrolu izvoza oružja, koji daje Kongresu ovlasti za nadzor prodaje oružja.

Sporni razlozi

Iako je državni sekretar Mike Pompeo naglasio da postoji potreba da arapske nacije “odvrate i da se odbrane” od Irana, neka od oružja koja se nalaze u sporazumima neće biti dostupna godinama, što znači da nisu relevantna za građanski rat u Jemenu ili za rastuće napetosti u ostatku regije.

Neki od materijala idu u Jordan, koji nije uključen u rat u Jemenu ili negdje drugo.

Taj manevar produžava Trumpov prkos zakonskoj ulozi Kongresa u oblikovanju vanjske politike SAD-a.

Članovi obje stranke su zaustavili prodaju Saudijskoj Arabiji, zbog njenog učestalog i očito namjernog bombardiranja civilnih meta u Jemenu i zbog odbijanja da više zvaničnike drži odgovornim zbog kršenja ljudskih prava, uključujući ubistvo i raskomadanje novinara i kolumniste Washington Posta, Jamala Khashoggija.

Da bi trajno zaustavio prodaju, Kongres bi morao da usvoji zakon, a Trump je mogao i trebao dozvoliti da se proces pregleda provodi.

Umjesto toga, on je ponovno ignorirao autoritet Kongresa kako bi učinio uslugu saudijskom prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, koji je pokrenuo intervenciju u Jemenu, kojom predvodi Saudijska Arabija, i koji je, prema navodima CIA-e, vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija.

Opasan presedan

Ranije ove godine Trump nije ispunio zakonsku obavezu da izvijesti Odbor za vanjske odnose Senata u vezi odgovornosti prestolonasljednika za to ubistvo.

Ako se dozvoli da prođe novi poklon krunskom princu, Trump će uspostaviti novi presedan: predsjednici će moći prodavati oružje bilo gdje u svijetu bez nadzora Kongresa tako što će jednostavno proglasiti nespecificiranu vanrednu situaciju.

Čak i Trumpove pristalice i pristalice prodaje oružja Saudijskoj Arabiji trebaju biti zabrinuti zbog ovoga.

Republikanski senator iz Idaha, James E. Risch, predsjedavajući Odbora za vanjske odnose, barem razmišlja o tome: u saopćenju, on je kazao da “razmatra i analizira pravnu opravdanost ovog poteza i povezanih implikacija”.

Gospodin Risch ima spreman lijek: on može dozvoliti glasanje u njegovom odboru o zakonu za blokadu prodaja dok saudijski režim ne obustavi bombardiranja u Jemenu i dok ne ispuni druge osnovne uvjete, uključujući oslobađanje aktivistica za ženska prava koje su zatvorene i mučene. Kongres ima obavezu obuzdati Trumpov bezobzirno prihvatanje saudijskog nasilnika, također mora braniti svoje temeljne vanjskopolitičke prerogative.

Vrijeme je za Risch pokaže da li je spreman za taj izazov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh