Svijet

Izvjestilac UN-a: “Assange ima simptome psihološkog mučenja”

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ima “sve simptome psihološkog mučenja” kojima je godinama izložen, izjavio je danas u Ženevi izvjestilac Ujedinjenih nacija o torturi koji je zajedno sa ljekarima posjetio Assangea u zatvoru.

Julian Assange - National Review

“Progon Juliana Assangea mora sada da se završi”, rekao je Nils Melzer, nezavisni stručnjak UN-a i profesor međunarodnog prava.

Otkako je WikiLeaks objavio povjerljive američke dokumente 2010. godine, pokrenuta je “nemilosrdna i neumoljiva kampanja zastrašivanja i klevetanja protiv Assangea”, ne samo u SAD-u, već i u Velikoj Britaniji, Švedskoj i odnedavno u Ekvadoru, rekao je Melzer.

Izvjestilac UN-a, koji je rekao da govori u sopstveno ime, posjetio je 9. maja Assangea zajedno sa ljekarskim stručnjacima specijalizovanim za žrtve torture.

Melzer je rekao da je nakon detaljnog ljekarskog pregleda ocijenjeno da je Assangeovo zdravlje “ozbiljno ugroženo zbog neprijateljskog okruženja koje traje nekoliko godina”.

“Assange pored fizičkih tegoba ima sve tipične simptome dugotrajnog izlaganja psihološkoj torturi, a to su hronična anksioznost i jake psihološke traume”, rekao je Melzer i dodao da je Assange godinama izložen “teškim oblicima okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg ponašanja” prema njemu.

Asange je 11. aprila izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila, nakon čega je osuđen na 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslova puštanja na slobodu.

SAD traži izručenje Asangea, koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice i sa višedecenijskom kaznom zatvora ukoliko bude osuđen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh