Svijet

Na plažama Indijskog okeana nalazi se oko 238 tona plastike

Krajem prošlog mjeseca istraživači sa Univerziteta u Tasmaniji pronašli su oko 414 miliona komada plastike na Kokosovim ostrvima u Australiji i procijenili da se na plažama ostrva u Indijskom okeanu trenutno nalazi oko 238 tona plastike, uključujući 373.000 četkica za zube i 977.000 cipela.

Plaža u Indiji- Nezavisne

Autor istraživanja, dr Dženifer Lavers sa Instituta za morske i antarktičke studije na Univerzitetu u Tasmaniji, smatra da su ovako udaljena, slabo naseljena ostrva zapravo najbolji pokazatelj količine plastičnog otpada koji kruži planetom i upozorila da je neophodno osvrnuti se na slične primjere i spriječiti dalje deponovanje đubreta.

“Naša procjena od 414 miliona komada plastike teških oko 238 tona nije konačna s obzirom na to da do najzagađenijih plaža nismo ni uspjeli da dođemo, dok smo u drugim dijelovima ostrva bili u mogućnosti da uzorkujemo samo otpad do 10 centimetara dubine”, naglašava dr Lavers u radu objavljenom u multidisciplinarnom časopisu “Scientific Reports”.

Ista autorka istraživala je sa svojim timom 2017. godine ostrvo Henderson u Južnom Pacifiku, kada su otkrili da su plaže na ovom malom udaljenom ostrvu prekrivene sa 17 tona plastike, što je najgušće nataložen otpad u odnosu na bilo koje drugo mjesto na planeti, prenose “Nezavisne“.

“Za razliku od Hendersona, gdje smo najčešće nailazili na ostatke ribolovačkog pribora, na Kokosovim ostrvima većina otpada uglavnom je potrošačka roba i to za jednokratnu upotrebu poput čepova od flaša i slamčica. Osim toga, pronašli smo i veliki broj cipela i japanki”, dodaje Laversova.

Međutim, globalna proizvodnja plastike nastavlja da se povećava. Kako bi dočarala globalni trend, koautorka istraživanja dr Anet Finger sa Univerziteta u Viktoriji navodi podatak da je samo u posljednjih 13 godina proizvedena polovina ukupne svjetske količine plastike proizvedene u proteklih 60 godina.

Sa druge strane, dr Lavers naglašava da će, ukoliko ne dođe do značajnih promjena, ovakvih ostataka biti sve više i na ostalim plažama širom svijeta jer plastika koja jednom dospije u okean, pod dejstvom talasa i Sunčeve svjetlosti, počinje da se raspada na milione sitnijih dijelova. Ti fragmenti koji ostaju izuzetno su otporni, zadržavaju se u okeanu decenijama, pa čak i vijekovima, objašnjava dr Lavers.

Prema njenoj ocjeni, značajnu ulogu u rješavanju problema imaju volonteri zaduženi za čišćenje i sprečavanje daljeg deponovanja otpada u okeanu koji su, nažalost, već više od 60 godina glavno mjesto za odlaganje plastike.

Ipak, kako uklanjanje postojećih ostataka u morima nije moguće, dr Finger jedinim održivim rješenjem smatra smanjenje proizvodnje i potrošnje plastike uz istovremeno poboljšanje upravljanja otpadom i sprečavanje daljeg upliva ovog materijala u okeane.

Brojke:
414.000.000 komada plastike
Od čega je:

373.000 četkica za zube
977.000 cipela


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh