Svijet

Vatikan razmišlja o zaređivanju oženjenih muškaraca

Objacom dokumenta koji otkriva da Sveta Stolica razmišlja o ređenju oženjenih muškaraca u Amazoniji Vatikan je odškrinuo vrata takvoj mogućnosti, ali ne odstupa od svećeničkog celibata za koji papa Franjo kaže da je “dar Crkvi”.

Papa Franjo - Hina.hr

“Postoji potreba da Crkva prouči mogućnost da u najzabitnijim dijelovima tog područja starije muškarce, poželjno je da to budu domaći ljudi, poštovani i ugledni članovi svojih zajednica, pripusti u svećenički red”, piše u dokumentu pripremljenom za sinodu biskupa iz Amazonije od 6. do 27. listopada u Vatikanu, prenosi “Hina”.

Papa govorio da je celibat dar Crkvi

Papa je još u ožujku 2017. javno kazao da “razmišlja” o mogućnosti ređenja uzornih muževa (“viri probati”), čime isključuje takvu mogućnost za mladiće i, naravno, žene.

U siječnju je Papa jasno odbacio svako odbacivanje svećeničkog celibata koji naziva “darom Crkvi” i za koji kaže da ne može biti “optativan”.

“Mislim da je celibat dar Crkvi. Drugo, ne slažem se da celibat bude opcija”, izjavio je Papa.

On je ipak ponovno predvidio “neke mogućnosti (prilagodbe) za udaljena područja”, kao što su Pacifički otoci ili Amazonija, kada za to postoji “pastoralna potreba”.

“O tome se razgovara s teolozima, nije to moja odluka”, dodao je oprezno Papa, piše agencija France Presse.

Celibat nije dogma


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh