Svijet

Rumunija: Zbog nemara doktora beba umrla u majčinom stomaku

Kako tvrdi ovaj bračni par, trudnoća je proticala u najboljem mogućem redu, sve dok žena nije došla u bolnicu početkom juna kako bi djevojčicu donijela na svijet.

Trudnica - Blogspot

Beba srbijansko-rumunskog bračnog para preminula je početkom ovog mjeseca u bolnici “Mater Dei” na Malti, a da nije ni ugledala svijet, pišu “Večernje novosti“.

Taj list prenosi pisanje malteških medija, koji pak navode da je djevojčica umrla u majčinom stomaku uslijed nemara ljekara, jer su oni bili zabrinuti oko naplate troškova porođaja, budući da otac nije sa teritorije Evropske unije, te su odugovlačili prijem porodilje.

Zbog ovog strašnog događaja, roditelji bebe, otac Srbin i majka Rumunka, tužili su radnike bolnice. Kako tvrdi ovaj bračni par, trudnoća je proticala u najboljem mogućem redu, sve dok žena nije došla u bolnicu početkom juna kako bi djevojčicu donijela na svijet.

– Ljekari su više bili zabrinuti za plaćanje bolničkih troškova nego za život naše bebe, koja je umrla. Nedostatak profesionalne razboritosti, marljivosti i brige osoblja bolnice i vlasti, direktno ili indirektno su odgovorni za ovaj ishod – rekli su roditelji za medije s Malte.

Majka djevojčice, kao državljanka Evropske unije, nosilac je evropske kartice zdravstvenog osiguranja, kojom stiče pravo na besplatan medicinski tretman, ili smanjenu naknadu u slučaju hitne pomoći u javnim bolnicama. Uprkos tome, osoblje zdravstvenog centra “Mater Dei” potrošilo je vrijeme rješavajući “problem” kako će otac Srbin platiti troškove porođaja u državnoj bolnici. Zbog tog nemara i odugovlačenja, situacija se iskomplikovala i beba je umrla.

Roditelji bebe tužbu su podnijeli protiv generalnog direktora zdravstvenih službi, glavnog vladinog medicinskog službenika, premijera, ministra zdravlja, njegovog stalnog sekretara, izvršnog direktora u bolnici “Mater Dei”, direktora službe za njegu i glavnog tužioca. Zatraženo je da u roku od 15 dana isplate roditeljima odštetu, uz zadržavanje prava na dalje pravne radnje, pišu Večernje novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh