Svijet

Ovo su ratne zone u Kijevu – Kako su policija i demonstranti rasparčali grad (FOTO)

Kijev je podijeljen na dva grada, jedan koji je pod kontrolom demonstranata i drugi koji čuvaju vladine oružane snage.

No image - Haber.ba


Kijev (Foto: Blic)

Glavni sukobi se odigravaju na Trgu nezavisnosti, gdje policija uporno pokušava da ukloni demonstrante koji ne napuštaju svoje položaje.

Iako se situacija u glavnom gradu Ukrajine mijenja iz sata u sat, trenutno je status kvo. Demonstranti su uspjeli da zadrže sve pozicije koje su i juče držali, dok je policija uspjela da se odbrani od napada demonstranta sa svoje strane Kijeva.

Demonstranti drže zgradu Ministarstva pravde, Gradsku vijećnicu,  Ministarstvo poljoprivrede, kao i Zgradu sindikata, koji je ujedno i glavni štab.

Sa druge strane, policija je uspjela da obrani svoje položaje, a to su Predsjednička palata, Parlament, i Kabinet premijera. Bilo je pojedinih napada i pokušaja upada na teritoriju koju drži policija, ali oni su bili bezuspješni.

Glavna linija razgraničenja je Trg nezavisnosti. Tu su demonstranti uspjeli da odbrane svoja utvrđenja. To su Glavna pošta, crkva Svetog Marka, hotel “Ukrajina”, koji je zauzet rano jutros. Svi oni su privremeno pretvoreni u bolnice i mrtvačnice, za ranjene i stradale u sukobima.

Demonstranti kontrolišu veći dio Trga, kao i tri puta koji vode do njega. Poslije cijelog dana sukoba u glavnom gradu, situacija se primirila. Demonstranti grade nove barikade na Trgu nezavisnosti i povratili su sve položaje koje su tokom dana izgubili. Cijena tih položaja je bila na desetine života. Za sada zvanični podaci govore da je bar 27 osoba ubijeno, dok CNN javlja da je moguće da je taj broj dostigao čak 100 ljudi.

(blic)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh