Svijet

Gluhonijema žrtva svećenika pedofila iz Argentine: “Crkva – to su demoni”

Gluhonijemi Ezequiel Villalonga (18) više ne vjeruje u Crkvu nakon što je proveo godine u institutu Provolo u Mendozi, gdje su on i njegovi prijatelji bili žrtve svećenika pedofila, a ta afera potresa Argentinu, domovinu pape Franje.

No image - Haber.ba

“Mislim da je sve u Crkvi lažno. Sve što nam daju da čitamo, recitiramo, način na koji nam govore da se moramo ponašati. Mislim da su lažovi i demoni”, rekao je mladić pomoću znakovnog jezika.

Tek kada je odrastao, Ezequiel je naučio znakovni jezik jer mu ta specijalizirana katolička ustanova u podnožju Anda nije omogućila da ga nauči.

Imao je sedam mjeseci kada je njegova majka shvatila da je gluh. Od 4 do 16 godine boravio je u institutu Provolo i samo vikendima dolazio kući.

“Život je ondje bio strašan”

“Život je ondje bio strašan. Nismo ništa učili, nismo međusobno komunicirali, nismo poznavali znakovni jezik. Pisali smo ono što nismo razumjeli, pitali jedni druge, ali nitko ništa nije razumio”, dodao je u sjedištu nevladine organizacije Xumek koja mu je osigurala odvjetnika.

Njegovo svjedočenje i svjedočenja 20 drugih žrtva bit će ključno u procesu protiv svećenika Nicole Corradija (83) i Horacia Corbacha (59) te vrtlara škole Armanda Gomeza (49). Ezequiel je rekao da želi da Corbacho, Corradi i Gomez dobiju zaslužene kazne.

Nicola Corradi je stigao u Argentinu 1970. iz instituta Provolo u Veroni, također uzdrmanog posljednjih godina sličnim pedofilskim skandalom, te je preuzeo vođenje instituta Provolo u La Plati, na jugu zemlje, a 1998. prebačen je u Mendozu, gdje je vodio instituciju do novembra 2016. kada je pritvoren.

Kardinal osuđen na 10 godina zatvora

U sklopu te velike afere prošle je godine Jorge Bordon (50) osuđen na 10 godina zatvora nakon što je priznao da je zlostavljao pet žrtava. Još se vode druga dva procesa protiv 15-orice optuženih.

Spremačica Paola Gonzalez je majka Milagros (16) koja je bila zlostavljana u tom besplatnom institutu, koji je prije skandala uživao velik ugled.

Čim su objavljena prva svjedočenja žrtava, pitala je svoju kćer o zlostavljanjima i ona joj je gestama pokazala što su joj radili. Skromna žena rekla je da je “svoju bol pretvorila u borbu” i da je “otvaranje procesa velika pobjeda”.

Pomoćni biskup La Plate monsignor Alberto Bochatey, kojeg je u julu 2017. imenovao papa Franjo, rekao je da “ne postoji dovoljno riječi kojima bi se solidarizirao s užasom koji su proživjele žrtve. Treba tražiti oprost i stremiti ozdravljenju bez mržnje”, naglasio je, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh