Svijet

Trumpova ideja da baci nuklearnu bombu na uragan mogla bi pokrenuti apokalipsu

Prema pisanju sajta Axios, američki predsjednik Donald Tramp navodno je pitao savjetnike u Bijeloj kući zašto ne bi protiv uragana mogla da se iskoristi nuklearna bomba.

Donald Trump - Nezavisne.com

– Zašto ne bacimo nuklearnu bombu na njih – upitao je on nekoliko zvaničnika zaduženih za nacionalnu bezbjednost dok su razovarali o predstojećoj sezoni uragana.

Kako je rekao, ako uragani tipično nastaju blizu obala Afrike, možda bi mogli da se bace nuklearni projektili pravo u “oko oluje” kako bi spriječili da dođu do SAD gdje uglavnom na istočnoj obali često naprave veliku štetu.

Tramp je kasnije negirao da je to sugerisao.

Reagovala je i američka Nacionalna administracija za okean i atmosferu (NOAA) koja je navela da ne samo što ne bi time ništa dobro bilo postignuto, već bi rezultati bacanja nuklearnog oružja na uragan bili “razarajući”.

NOAA kaže da upotreba nuklearnog oružja na uraganu možda čak neće ni izmijeniti pravac oluje, a vjetrovi bi tako raznosili radioaktivnu materiju koja bi imala teške posljedice gdje god da padne na tlo.

Problem sa upotrebom eksploziva za mijenjanje uragana jeste taj što je za to potrebna velika količina energije. Oslobađanje toplote uragana ekvivalentno je nuklearnoj bombi od 10 megatona koja eksplodira svakih 20 minuta. Iako je mehanička energija bombe bliža energiji oluje, “zadatak fokusiranja čak i samo polovine energije na mjestu usred udaljenog okeana bio bi veoma težak”.

– Napad na slabe tropske oluje ili depresije prije nego što dobiju šansu da prerastu u uragane takođe nije obećavajuć – kaže NOAA.

Kako je saopšteno jako je teško i utvrditi od koje će slabe oluje nastati uragan.
Nije nova ideja

Ideja da se bombraduje uragan postoji još od 1950-ih godina kada je to jedan vladin naučnik sugerisao.

Tokom govora u Nacionalnom klubu za štampu 1961, Fransis Rihelderfer, šef američkog biroa za vremenske uslove, rekao je da može “zamisliti mogućnost da jednog dana eksplodira nuklearna bomba na uraganu daleko na moru”.

Međutim, on je rekao da bi njegov biro nabavio nuklearno oružje u tu svrhu, tek ako bi znali šta da rade.

NOAA kaže da se ova ideja često predlaže tokom sezone uragana. Kako je rekla profesorka Šeron Skvasoni, ova ideja je vjerovatno nastala zajedno sa još mnogo drugih “uvrnutih i pomalo ludih” zamisli o tome na koji način može da se iskoristi nuklearno oružje, a na kojima su radili vladini naučnici.

U skoro 20 godina, SAD su u 27 testova raznijele 31 bojeve glave kako bi testirale da li se američki nuklearni arsenal može koristiti za iskopavanje kanala ili mina ili pravljenje luka za brodove.

Kako su opasnosti od zračenja postale jasnije, ove zamisli su odbačene, rekla je ona.

Inače, trenutni međunarodni ugovori zabranjuju SAD da aktivira nuklearno oružje u uraganu, prenosi “Srpskainfo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh